Drumurile naționale, distruse de traficul intens din zonele de graniță

gaura drum

Traficul pe drumurile naționale din județele Moldovei s-a triplat pe fondul războiului din Ucraina. Fluxul mare de mașini care vin din Ucraina a îngreunat traficul din Vama Siret, iar acest lucru are un impact negativ asupra drumurilor care se deteriorează sistematic, a anunțat la Tele M, directorul DRDP Iași. În momentul de față, autoritățile încearcă să găsească soluții pentru rezolvarea, in principal, a traficului greu din vămi.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a constatat că în ultimele luni, drumurile naționale din Moldova au fost afectate de traficul din punctele de frontieră cu Ucraina. Reprezentanții instituției spun că este dificil de introdus restricții de trafic în condiții de caniculă, în special pentru mașinile de tonaj greu pentru că i-ar afecta pe transportatorii din Ucraina.

„După ce a început acest nefericit război, eu văd la lucrătorii mei din Vamă, pentru că am și eu lucrători, a crescut de două-trei ori nivelul de intrare/ieșire a mașinilor. Intră pline și ies goale. 100-150% cam așa este media de creștere. O dublare, chiar o triplare. Asta îmi afectează și mie capacitatea, mai ales că acum e cald și nu pot să pun restricții. Apar valurile, făgașe, tot felul de lucruri”, a spus Ovidiu Mugurel Laicu, director DRPD Iași.

Prima soluție identificată de instituții ar fi deschiderea unor noi puncte vamale la granița cu Ucraina, pentru a diminua cozile care se fac în vama Siret.

Chiar în interiorul Vămii vom amenaja parcarea aceasta apoi vom încerca să mai deschidem încă trei puncte vamale ca să mai dirijăm. Una la Vicovu de Sus, una la Racovăț, în Botoșani, mai avem și una la Manoleasa-Prut care este doar pentru autoturisme, a mai spus Ovidiu Mugurel Laicu, director DRPD Iași.

De asemenea, se caută soluții pentru adaptarea unor reguli de circulație a mașinilor în zonele de frontieră.

Trebuie să ne dea și niște excepții de la lege. De ce sunt timpii aceștia mari? Mașinile se cântăresc, se fac documentele pentru intrare-ieșire. Vine medicul de la Direcția de Sănătate Veterinară să vadă dacă nu e contaminat. Vrem să vedem dacă nu putem să mai reducem din ele, dacă nu le fac pe teritoriul Ucrainei și le recunoaștem noi pe acelea, inclusiv cântarul de acolo, să îl recunoaștem și la noi sau să facem cântăririle în alte locații, a explicat Ovidiu Mugurel Laicu, director DRPD Iași.

Autoritățile speră să rezolve problema traficului din vama Siret săptămâna aceasta.