Drumul “Vitoriei Lipan” este în proces de modernizare

Drumul Talienilor sau numit in popor Drumul “Vitoriei Lipan”, personajul principal din romanul “Baltagul” de Mihail Sadoveanu a intrat intr-un proces de modernizare. Drumul uneste comuna Mălini din judetul Suceava si comuna Borca din judetul Neamt prin Pasul Stânișoara. Denumirea drumului vine de la drumarii italieni adusi de regale Carol I pentru a-l construi. Constructia drumului a durat 12 ani, incepand cu 1902 pana in 1914 iar acesta a devenit un obiectiv militar strategic extrem de important.

Un drum din judetul Neamt este plin de istorie si povesti. Drumul Talienilor care uneste judetul Neamt de Suceava a fost un adevarat teatru de razboi. In prezent, Consiliul Judetean Neamt a modernizat o portiune de 22 kilometri pana la culmile Stânișoarei.

Ion Asaftei, Președinte Consiliul Județean Neamț

Am inceput din acest loc, cu aceasta cruce, cu acest monument pentru ca acest drum al Talienilor este si un drum al vitejiei romanesti, al sacrificiului sublim facut de ostasii romani atat in Primul Razboi Mondial cat si in al Doilea Razboi Mondial.

Lungimea drumului este de 55,22 km, din care aproximativ 34 de km sunt pe teritoriul județului Suceava și 22 km pe cel al judetului Neamt.

Ion Asaftei, Președinte Consiliul Județean Neamț

Asa cum spuneam este un drum al suferintei prin sacrificul suprem pe care l-au facut inaintasii nostri. Dar este iata si un drum al bucuriei, il transformam intr-un drum al bucuriei prin modernizarea lui. Este as zice respectul pe care il atribuim inaintasilor prin a face din tara noastra, din Romania, o tara moderna, o tara prospera, o tara in care fiecare dintre noi sa ne simtim intotdeauana ca acasa.

In prezent, drumul este un obiectiv turistic iar oamenii vin pentru a admira peisajele deosebite din zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *