Drumul spre Dancu, lasat in paragina de 30 ani

dancu 1

Ce au in comun tari precum Mali, Tanzania, Cambodgia sau Bangladesh? Au drumuri mai bune decit Romania! Tara noastra ocupa un loc rusinos in topul celor mai proaste strazi din lume, conform statisticilor prezentate la forumurile economice si de instrastructura din Europa.

De exemplu, la Iasi avem un drum abandonat de autoritati de mai bine de 30 de ani. Ne referim la cel care leaga Iasiul de comuna Holboca, mai exact drumul spre Dancu. Si in acest an, soferii vor face slalom printre gropi, iar tramvaie se vor clatina pe sine, pana la destinatie, pentru ca nu sunt bani pentru reparatii.

Drumul Iasi – Dancu, ce se intinde pe o distanta de numai patru km, nu a fost reabilitat niciodata in ultimii 30 de ani. Nu sunt bani, a fost mereu scuza autoritatilor. 10 milioane de euro ar trebui ingropate in artera rutiera, pentru ca tramvaiele sa nu sara de pe sine, iar soferii sa nu isi mai rupa masinile, in drum spre casa sau spre serviciu. Anul trecut, Primaria Iasi nu a reusit sa obtina fonduri europene pentru reabilitarea arterei rutiere.

Radu Botez, viceprimar Iasi: „Zona Dancu este singura zona cu probleme reale, nu am primit, deocamdata, finantarea dorita si acolo avem trei variante. O varianta este sa reusim sa primim aceasta finantare, cu toate ca in propunerea de buget pe anul 2020 constatam ca nu sunt bani mai multi pentru cofinantari ale proiectelor europene si nu stim daca vom reusi sa obtinem finantare pentru acea portiune. Avem celelalte doua optiuni. Ar fi o propunere sa se renunte la liniile de tramvai si sa facem noi, din banii nostril, doar infrastructura rutiera. Dar cel mai probabil vom lua un credit pentru a reface si liniile de tramvai si strada ca atare„.

Zilnic, pe drumul dinstre si inspre Dancu trec 100 de masini pe ora, conform graficelor facute de primaria comunei Holboca. Iar tramvaiele vin si pleaca din statie la interval de 15-20 de minute, in fiecare zi.

Radu Botez, viceprimar Iasi: „Acolo am avut grija, in ultimii patru ani, sa avizam locuintele care urmeaza a fi construite in zona, pe Aurel Vlaicu, la o anumita distanta, pe axul drumului, reusind,  pe anumite portiuni sa largim strada. Ne dorim ca acea strada sa aiba, pe o portiune cat mai mare, patru benzi de circulatie plus tramvaie. Este si un trafic mare dinspre Dancu si ar fi pacat sa pierdem tramvaiele, fiind un mijloc de transport rapid, cu capacitate mare„.

De-a lungul timpului, soferii din Dancu au iesit in strada, in semn de protest fata de starea deplorabila a soselei. Insa fara vreun raspuns din partea autoritatilor locale, atat a celor de la Iasi, cat si a celor de la Holboca.