Dronă de ultimă generație pentru agricultura de specialitate la USV

db1e0c43-18d9-44d3-ab8a-049894ca4187

Pentru parteneriatele pe care le au cu fermirii din zonă, cadrele didactice de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” se vor folosi de o dronă de ultimă generație.

Drona (model Parrot, Bluegrass) a fost achiziționată de către USV Iași printr-un proiect de cercetare. Aceasta deține o serie de caracteristici tehnice cu ajutorul cărora pot fi analizate cu exactitate anumite elemente definitorii pentru parcelele analizate, cum ar fi indicele de vegetație, fazele de vegetație, dacă anumite zone din parcela sunt îmburuienate, identificarea dăunătorilor care au afectat parcela de teren survolată.

Totodată, cu ajutorul camerelor multispectrale sunt determinate și evidențiate, prin intermediul culorilor și diferitelor nuanțe, gradele de afectare ale parcelelor agricole analizate de către dronă.

Imaginile vor fi colectate și înregistrate de către şase camere: o cameră RGB (red, green, blue) şi alte cinci camere multispectrale cu senzori de bandă îngustă (albastru, verde, roşu, red edge şi near infrared), care pot capta atât lumina vizibilă, cât şi pe cea invizibilă.

În partea superioară a dronei este situat un senzor pentru radiaţiile solare, care captează lumina soarelui şi asigură acurateţea datelor pe timpul misiunilor desfăşurate în diferite momente ale zilei.

„În această perioadă, de exemplu, în cadrul unui proiect de cercetare pe care îl avem cu un fermier din județul Vaslui, desfășurăm acțiuni de cercetare în care vom analiza influența amendamentelor calcaroase asupra diferitelor sole agricole pe care le deține acel fermier. Prin comparație vom analiza înainte de aplicarea amendamentelor calcaroase situația și toate elementele agrochimice pe care le deține acel sol, ulterior vom preleva diferite probe de sol din parcelele analizate și vom putea determina dacă au avut o influență benefică asupra solului”, a detaliat ing. drd. Alexandru Tudoran, specialist cercetător al USV Iași.

Facultatea de Agricultură are în plan achiziționarea şi a unei alte drone pentru efectuarea tratamentelor împotriva bolilor, combaterea dăunătorilor și administrarea îngrășămintelor microgranulate.