Droguri în cutii de detergent. Condamnări cu supendare pentru aproape 2 kg de cannabis

canabis

Cei doi frati care aduceau la Iasi droguri împachetate în cutii de detergent au scapat de închisoare. În prima instanta, unul dintre frati a fost condamnat cu suspendare, iar al doilea, cu executarea pedepsei în regim de detentie. În apel, a scapat si al doilea.
Cei doi frati au intrat în atentia oamenilor legii în iulie anul trecut, când politistii judiciari au interceptat un colet suspect, trimis din Valencia spre Iasi. În colet se aflau patru cutii de carton, continând aparent detergent. În afara acestuia însa, în fiecare cutie se mai aflau pungi cu muguri si inflorescente de cannabis. În 14 pungi se aflau în total 1.978 grame de droguri.

Cannabisul a fost înlocuit cu iarba uscata, iar cutiile de detergent au fost trimise mai departe, la destinatie. Coletul a fost preluat de la Catalin Iulian Moraru, dar taxiul în care se afla acesta a fost oprit dupa câteva minute de politisti. Al doilea frate, Dumitru Moraru, care comandase de fapt marfa, a fost retinut în aceeasi zi, în scara blocului în care locuia.

În fata anchetatorilor, Dumitru Morarul a explicat ca îsi comandase cannabisul pentru uz propriu, dorind sa-si trateze depresia. La rândul sau, Iulian Moraru a afirmat ca nu stia ce contine coletul. Afirmatiile celor doi au fost respinse de judecatori ca nesincere, dar sentinta aplicata de acestia a fost relativ usoara. Magistratii Tribunalului au luat în calcul vârsta celor doi, lipsa antecedentelor penale si posibilitatile de îndreptare. Iulian Moraru a fost condamnat la 2 ani si 8 luni de închisoare, dar cu suspendarea executarii pedepsei.

Dumitru Moraru a fost condamnat însa la trei ani de închisoare. Magistratii Curtii de Apel, care au judecat contestatia înaintata de acesta s-au aratat mai îngaduitori. Ei au apreciat ca perioada de un an si patru luni petrecuta deja de Dumitru Moraru în spatele gratiilor este suficienta ca avertisment si au dispus suspendarea executarii sentintei initiale. Tânarul a fost eliberat, dar el va trebui sa presteze 120 de zile de munca neremunerata în folosul comunitatii. Sentinta Curtii de Apel este definitiva.