DRDP Iasi: „Precizări cu privire la Varianta Ocolitoare Iași – Sud!”

sosea de centura

DRDP Iași respinge ultimele afirmații lansate în spațiul public de către primarul Iașului, dl Mihai Chirica, potrivit cărora Primăria a predat Ministerului Transporturilor sectoarele de drum aflate pe traseul Variantei Ocolitoare Iași – varianta Sud, iar CNAIR ar fi singura instituție care tergiversează acest proiect.

În aceste condiții, DRDP Iași se vede nevoită să precizeze că sectoarele de drum nu au fost preluate de către CNAIR, acest lucru urmând a fi posibil doar în momentul eliberării acestora de sarcini de către administratorul de drept, Primăria Municipiului Iași, conform documentelor oficiale semnate între cele două instituții.

Or, în cazul Variantei de Ocolire – Sud, prin adresa 78015/25.08.2009, Primăria s-a angajat să pună la dispoziție traseul Selgros – B-dul Poitiers – Str. Trei Fântâni – intersecție cu DN 28 la dispoziția CNAIR, liber de sarcini, aceasta însemnând relocarea utilităților – apă, canalizare, telecomunicații și stâlpi de electricitate.

Susținem în continuare necesitatea lărgirii bd. Poitiers de la 4 la 6 benzi, cu mențiunea că relocarea utilităților și refacerea trotuarelor se va finanța și executa de către instituția noastră. (…) Pentru a nu afecta bugetul investiției (Varianta Ocolitoare a Municipiului Iași – Etapa I, Varianta S), convenim pe această cale ca lucrările necesare realizării trotuarelor și eventualele relocări a rețelelor de utilități să revină în exclusivitate instituției noastre”– extras din adresa nr. 78015/25.08.2009 a Primăriei Iași, semnată de dl Mihai Chirica, în calitate de director executiv al Direcției Tehnice.

Acest angajament a fost readus în atenție în repetate rânduri de către DRDP Iași, dar și de către reprezentanții altor instituții, inclusiv de către președintele Consiliului Județean Iași, dl Maricel Popa, cărora le mulțumim pe această cale în susținerea demersului nostru.

Prin urmare, considerăm anormal ca primarul Iașului să afirme că nu are nicio responsabilitate în realizarea proiectului Variantei Ocolitoare – Sud, câtă vreme există documente asumate prin semnătură chiar de d-sa. Mai mult, traseul variantei ocolitoare străbate străzi și bulevarde aflate în patrimoniul municipalității ieșene, astfel încât acest proiect nu poate fi implementat fără concursul Primăriei și Consiliului Local Municipal Iași.

Acesta este motivul pentru care DRDP Iași lansează un nou apel către municipalitatea ieșeană, prin primarul Mihai Chirica, să judece cu celeritate această speță, astfel încât ieșenii să nu fie văduviți de un proiect atât de important precum scoaterea traficului greu din oraș. Cel puțin din punctul de vedere al CNAIR, prin DRDP Iași, aceasta a făcut toate diligențele ca acest proiect să fie implementat.

În acest sens, menționăm că Executivul a alocat 46,39 milioane de lei credite bugetare și 187,68 milioane de lei credite de angajament pentru demararea lucrărilor. Au fost demarate procedurile, s-a ajuns în faza depunerii de oferte, pentru care constructorii cer însă un singur lucru: punerea la dispoziție a traseului Variantei Ocolitoare Iași liber de sarcini. Iar acest lucru nu se poate face fără concursul și sprijinul nemijlocit al Primăriei Municipiului Iași, pe care mizăm în continuare.

Neonorarea acestei obligații asumate în mod oficial va atrage noi cheltuieli de la bugetul statului legate de refacerea studiilor de fezabilitate, cele actuale bazându-se pe angajamentele municipalității. Mai important, reluarea studiilor și a procedurilor va amâna din nou acest proiect, în mod nepermis și în detrimentul principalilor beneficiari – ieșenii, conducătorii auto și în mod special transportatorii, care nu vor avea alternativă la traversarea municipiului, conducând astfel la blocaje în trafic, nervi și poluare.

„Credem că ieșenii au dreptul la un aer curat și la soluții coerente pentru descongestionarea traficului. Din păcate, observăm că un proiect atât de important precum Varianta Ocolitoare a Iașului destinată traficului greu riscă să fie blocat din cauza unor ambiții personale sau politice, puse mai presus de interesul ieșenilor, pe care îl clamăm cu orice ocazie. Mai mult, vedem că acest proiect este folosit ca armă electorală chiar de către cei care și-au luat angajamente că vor contribui la implementarea lui”, arată ing. Ovidiu Mugurel LAICU, director general regional al DRDP Iași.