DRDP Iași atenționează autoritățile județene și locale să vegheze la asigurarea scurgerii apelor pluviale în condiții meteo extreme: rigolele, șanțurile și podețele sunt proiectate pentru colectarea apelor pluviale curate și nu sunt destinate transportului de aluviuni

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași reiterează apelul către autoritățile locale și județene să vegheze la asigurarea scurgerii apelor pluviale și realizarea lucrărilor specifice în aria de competență, având în vedere vremea nefavorabilă din ultima perioadă. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a preveni acumulările de apă pe carosabil, care pot avea efecte nedorite asupra traficului și infrastructurii rutiere.

DRDP Iași subliniază că rigolele, șanțurile și podețele sunt proiectate pentru colectarea apelor pluviale curate și nu sunt destinate transportului de aluviuni, material pietros sau resturi arboricole provenite de pe drumurile laterale, terenuri agricole și versanți. Acumularea acestora poate duce la inundarea părții carosabile și deteriorarea infrastructurii rutiere, conform News Bucovina.

Conform „Ghidului fermierului privind ecocondiționalitatea” emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, lucrările agricole pe terenurile arabile cu pantă mai mare de 12% trebuie realizate pe curba de nivel, pentru a preveni eroziunea solului și transportul materialului aluvionar. Aceasta este o măsură esențială pentru a preveni colmatarea șanțurilor și podețelor și pentru a evita inundațiile pe drumurile naționale.

De asemenea, lucrările de împietruire pe drumurile laterale trebuie protejate cu mixturi asfaltice și prevăzute cu sisteme de colectare a apelor. Aceste măsuri împiedică deplasarea materialului aluvionar în rigole, șanțuri și podețe.

În contextul avertizărilor meteo de tip Cod galben, portocaliu sau roșu, DRDP Iași mobilizează utilaje și personal propriu pentru intervenții, dar cantitățile mari de aluviuni transportate de pe câmpuri și versanți pot depăși capacitatea de intervenție. Pagubele produse în aceste situații sunt semnificative, iar responsabilitatea pentru acestea revine adesea altor entități decât administratorului drumurilor. În aceste cazuri, DRDP Iași ia în calcul demersuri pentru recuperarea pagubelor produse asupra infrastructurii rutiere și în caz de blocaje sau accidente rutiere, de la entitățile responsabile.

DRDP Iași face apel la reprezentanții Instituției Prefectului din județele Moldovei, autoritățile locale și fermierii din zona drumurilor naționale să respecte normele de întreținere a infrastructurii și să execute lucrările agricole conform reglementărilor pentru a proteja siguranța participanților la trafic și integritatea drumurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *