Drapel de 480.000 de lei la Iaşi

Municipalitatea va celebra Centenarul Marii Uniri prin arborarea drapelului naţional pe un catarg înalt de 41 de metri. Acesta va fi amplasat în scuarul din zona intersecţiei dintre strada Palat şi malul stâng al Bahluiului. Studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico – economici şi devizul general al acestui proiect au fost aprobate în cadrul ultimei ședințe de consiliu local, care a avut loc ieri.

Iniţial se dorea amplasarea catargului în Galata, lângă Monumentul Eroilor, dar zona prezintă o serie de deficienţe majore pentru a putea fi amenajată în vederea organizării manifestărilor ce vor avea loc cu prilejul Centenarului.

”S-au analizat și amplasamente mai înalte și pe dealul Galata, și pe dealul Cetățuia. Am ținut cont și de culoarele de zbor ale aeronavelor care deservesc Aeroportul Iași, dar am vrut altceva: acel loc cu drapelul trebuie să fie un loc foarte ușor de accesat. Să te întâlnești cu el în fiecare zi, să poți să meditezi, pentru că nu este doar un simplu catarg, că poate din când în când facem un eveniment public acolo. El amintește, pe fundamentul acestui catarg, și care este granița României Mari, cum arăta ea la 1918. E o lecție de istorie unde tânăra generație și nu numai se poate regăsi foarte ușor, într-o zonă circulată, într-o zonă care desigur să și creeze un efect cât mai apreciat de cel care-l si montăm, pentru care cheltuim niște bani”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi.

Conform referatului de specialitate, construcţia propusă este reprezentată de un catarg metalic, cu o lungime de 40 de metri, aşezată pe un soclu având înălţimea de 1 metru. Vizibilitatea nocturnă a obiectivului va fi asigurată prin intermediul a patru reflectoare cu sursă de lumină LED montate pe stâlpii de iluminat existenţi în scuar.

Drapelul va avea 6 metri lungime şi 4 metri lăţime, urmând a fi realizat din poliester cu protecţie împotriva razelor ultraviolete, fiind rezistent la intemperii şi la acţiunea razelor solare, precum şi la foc. Necesitatea şi oportunitatea investiţiei sunt motivate de faptul că anul 2018 este un an jubiliar, aniversându-se un secol de la Marea Unire din 1918. Municipiul Iaşi îşi propune să marcheze acest eveniment prin ridicarea unui catarg de steag tricolor amplasat într-un punct care să-i asigure vizibilitatea din toate punctele oraşului.

Valoarea investiţiei se ridică la circa 480.000 de lei, fără TVA, construcţia urmând a fi realizată în maxim 3 luni.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!