Drama unor frați din Roman

Doua-fetite-din-Roman-isi-vand-plangand-jucariile-pe-strada

foto: Monitorul de Neamț

Șase frați din Roman trec printr-o adevărată dramă. Părăsiți de mamă, au pierdut tot odata cu decesul tatălui. Viața normală și liniștită s-a transformat într-un coșmar. Abia dacă au ce pune pe masă. Sărbătorile de iarnă i-au găsit cu frigiderul gol, iar casa construită cu greu de părintele lor are nevoie de reparații. Cine să se ocupe, dacă singurele venituri le constituie alocațiile minorilor?

Căminul liniștit al celor șase frați se dărâmă după ce stâlpul familiei a fost răpus de boală. Tatăl le-a facut o casă spațioasă, cu 5 dormitoare. Imobilul nu a fost finalizat. Acum, sora mai mare, în varsta de 28 de ani, cea care a rămas responsabilă de ei, cârpește cu greu pereții pătați de ploaie. Mâncarea, care odinioara era indestulată, acum este greu de procurat din lipsa banilor.  

„Asta este camera unde dormi tu, Ștefan și Michel, nu?”

Paul, 11 ani: „Da.”

„Patul aici ce-i cu el?”

P: „Este rupt. Da, am facut noi o improvizație.”

„Norocul nostru este că tata a fost plecat în străinatate de prin 80 și atunci a reușit să facă o casă destul de măricică. Știți cum este, casă mare, probleme mari. De fapt, nu este așa mare, avem 5 dormitoare. Dar acum problema este că nu ne mai descurcăm deloc”, spune Marina Savin, sora cea mai mare.

Viața nu le-a fost întotdeauna așa. Au avut parte de o copilărie frumoaăa, în Franța, acolo unde locuiau cu tatal lor. Marina și tatal lucrau, iar copiii mergeau la cursuri până după-amiază. După decesul tatalui, viața lor s-a schimbat radical.

Reporter: „Aici nu, în Franța. Aici este greu, nu?”

„Da, este sărăcie. Când era tata, ne aducea covrigi în fiecare zi.”, a răspuns Paul.

Tatăl a murit pe 23 decembrie 2019 în Franța, în urma unui infarct. Mama i-a părăsit cu mult timp în urma, iar cei mici nici măcar nu și-o mai amintesc.

Ambianta  Stefan, 12 ani

„Aici eram noi la pescuit și prindeam pești mari. Lui tata îi placea mult pescuitul. Aici eram la plaja, mergeam la plaja mult noi, intram și în apă. Aici e ziua unuia din noi. Aici este tata, care a decedat. Mi-e dor de el”, își amintește Ștefan, în vârstă de 12 ani, privind câteva fotografii.

Minorii au vârste cuprinse între 7 și 14 ani. Alocati lor este de 1200 de lei, bani care ajung lunar pentru acoperirea strictului necesar și achitarea facturilor. Marina, cea care acum este stâlpul familie nu poate lucra având copiii în grijă, dar când reușește merge în târgul de vechituri și vinde diverse obiecte personale pentru a aduce un ban în plus în casă.

„Copiii, unul este la pregătitoare, 3 sunt la o școală, iar 2 în altă școala pentru ca au handicap. Și acolo trebuie să mă duc. Ma duc îi iau, îi las și tot așa. La pregătitoare la fel. Du-i la Afterschool, ia-i. Vă dați seama că nu am cum, să fac și curatenie, și mâncare, să am grija și de copii, temeșsi toate chestiile astea. Bine, mă duc eu și mai fac curațenie la câte cineva, dar asta nu ne ajuta prea mult”, a zis Marina Savin.

Cazul familiei a ajuns cunoscut în luna octombrie, când doi copii din familie au decis să-și vândă jucariile pe o pătura în parc pentru a achita facturile.