Dragobetele, sarbatorit traditional la Tibanesti

WhatsApp Image 2023-02-24 at 16.23.47

Sarbatoarea iubirii in varianta romaneasca i-a unit azi pe localnicii din comuna Tibănești, la o sezatoare traditionala. In fiecare an, pe 24 februarie, oamenii sarbatoresc „Dragobetele” si incearca sa pastreze traditiile stramosesti.

Mancarea traditionala romaneasca, stropita cu vin si muzica buna i-au unit pe localnici din Tibanesti in aceasta zi. Imbracati in costume populare romanesti, acestia au cantat, au dansat si au povestit pana seara. 

Comuna Țibănești pastreaza folclorul autentic, dar si obiectele traditionale vechi de peste 100 de ani. La sezatoare, acestea au fost aduse de localnicii prezenti si expuse ca intr-un muzeu.

Aurica Cobuz – Organizator eveniment

„Multe din ele sunt de 20, 30, 40 de ani, iar acum stam pe un covor de 100 de ani de la soacra mea.

Cele mai multe sunt de la mama mea, de la Aurica Vicov. Dumnezeu sa o ierte! Si la foarte multe din ele, la cuverturi si la ce vedeti pe perete, am contribuit si eu cand eram studenta si le pastram cu sfintenie si de la doamnele din sat”.

Obiceiul Dragobetelui se pastreaza in comuna Tibanesti, iar localnicii se mandresc cu folclorul si traditiile acestei sarbatori.

Aurica Cobuz:

„Gandurile mele cat am fost primar erau sa construim o cladire, un muzeu al satului, iar in spatele acestei cladiri sa construim o sala mare in care in fiecare an sa sarbatorim aceasta zi frumoasa pentru ca, comuna Tibanesti are foarte foarte multe talente in ceea ce priveste folclorul”.

La aceasta sarbatoare a fost invitata si o interpreta de muzica populara, venita tocmai din China, care a cantat si i-a binedispus pe cei prezenti la eveniment.

Rodica Ioniță Grosu – Interpreta de muzică populară

„Astazi fiind o sarbatoare foarte frumoasa am fost invitata de catre familia Cobuz, doamna Aurica Cobuz si Cezar Cobuz si acest sat, comuna, o duc cu mandrie oriunde as merge”.