Dr. Florin Roșu a explicat de ce nu este recomandată purtarea măștilor texile

Florin Rosu

Cum prevenim infectarea cu covid?

Managerul Spitalul de Boli Infecțioase Infecțioase din Iași, Florin Roșu, a transmis de ce este importat purtarea măștilor de medicale sau FFP2.

„Până în momentul de față există mai multe tipuri de măști, dacă discutăm de masca din material textil, aceasta care este refolosită, aceasta nu este potrivită în vederea protecției noastre. Logica este una simplă, virusul are o anumită dimensiune, distața dintre firele textile este mult mai mare comparativ cu diametrul virusului. Astfel, acesta străbate masca textilă și ajunge în căile respiratorii. Efectul fiind infectarea persoanei respective. În momentul de față, recomandarea este de a purta o mască chirugicală, este o mască cu trei pliuri, dar totodată este formată din trei straturi . Cele trei straturi asigură, într-adevăr, o etainesizare mult mai importantă, mult mai sigură pentru cei care o poartă. Un asemenea tip de mască trebuie purtată corect și anume să acopere nasul și cavitatea bucală. Mai mult decât atât, trebuie schimbată undeva după 4 ore. Deci, durata purtării unei asemenea măști este până la 4 ore”, a declarat dr. Florin Roșu.

Pentru o protecție mai bună împotriva noii variante a coronaviruslui, Omicron, este recomandată masca FFP2.

„Masca cea mai potrivită în momentul de față pentru noua tulpină este masca FFP2. Aceasta este formată din 5 straturi, în consecință gradul de siguranță este foarte mare, poate să fie atașată acestei măști un filtru sau masca poate să nu aibă filtru deloc. Ele vin ambalate într-un sistem steril, la fel trebuie avut foarte mare grijă cum se poartă masca, o vedeți astfel încât să se muleze foarte bine, nelăsând spațiu liber în jurul cavității bucale. În consecință, pentru prevenirea Covid-19 este foarte importantă continuarea vaccinării, purtarea măștii atât în spațiile închise, cât și deschise, distanțarea fizică și, sigur, evitarea spațiilor unde există aglomerări populaționale”, a adăugat Florin Roșu.