Doze de plasmă pentru bolnavii de Covid din Iași

foto_donare_sange

Speranta pentru pacientii Covid din Iasi. In ultima perioada, la Centrul de Transfuzii  Sanguine s-au strans 22 de doze de plasma, iar 16 dintre ele s-au incadrat in criteriile de eligibilitate pentru a fi administrate pacientilor in stare grava. Medicii spun ca, rezervele colectate sunt suficiente pentru a ajuta nu mai putin de 8 vieti.

Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva va primi doze proaspete de plasma. Donatorii au trecut pragul Centrului de Transfuzii din Iasi.

Bucuria vine din ambele parti, medicii ca rezervele de produse din sange  se completeaza, iar pacientii infectati cu noul  coronavirus ca ameliorarea sau  vindecarea lor  poate fi mai grabnica.

Plasma colectata trece prin mai multe analize, iar dupa ce este validata aceasta  va ajunge in sectile ATI ale spitalelor.

De la un singur donator se pot obtine 600 ml, aceasta cantitate va fi impartita in trei unitati a cate 200 ml.  Cat despre plasma, aceasta se extrage intr-o cantite redusa de doar o unitate.

Lavinia Scripcaru- director Centrul Regional de Transfuzii Sanguine  Iasi

In total, pana in  prezent au donat un numar de 22 de persoane, erau pana nu demult 21, dar in cursul zilei de azi s-a mai donat o plasma si speram sa fie bogata in anti-corpi. Din acestea, 7 persoane au donat sange total, iar diferenta au constituit-o acei pacienti care au donat prin procedura de afereza.  

Plasma  care se administreaza bolnavilor Covid, reprezinta o imunizare activa si reactioneaza ca un scut, insa, nu poate fi administrata daca nu este compatibila.

Catre  Spitalul de Boli infectioase din Iasi s-au livrat deja doze de plasma, iar o parte au fost administrate pacientilor. Zece persoane au beneficiat de  trasfuzie de plasma hiperimuna,insa, doar  trei au fost externati din sectia ATI dupa administrare. 

dr. Florin Rosu- sef Sectie ATI:

Din nefericire, rezultatele nu au fost cele scontate. Nu am observat  o ameliorare a starii de sanatate a pacientilor, dar tratamentul cu plasma este unul agreat in momentul de fata.

Luna  trecuta, consilierii locali au adoptat un  proiect care prevede acordarea a cate 500 de lei pentru fiecare donator de plasma autoimuna si cate 7 tichete de masa in plus pentru cei care doneaza sange.