Doza 3 de vaccin anti-Covid, un plus de protectie pentru populatie

A treia doza de vaccin anti – Covid este necesara, sustin specialistii iar in actualul context epidemiologic va functiona ca o protectie suplimentara. Presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, Doina Azoicai a precizat ca persoanele vaccinate, vor dezvolta forme mai usoare sau chiar asimptomatie, in cazul infectarii cu virusul Sars-CoV2.

Specialiștii spun că, în acest val, evoluția virusului este foarte agresivă și acesta nu va putea fi oprit decât în momentul în care 80% din populația globului va fi vaccinată.

Doina Azoicăi, președinte Societatea Română de Epidemiologie: „Este o doză care întârește sistemul răspunsul imunitar după prima și a doua doză, iar această a treia doză este efectuată și recomandată în acest scop, ca titlurile de anticorpi care posibil că au mai scăzut după minimum 6 luni de la adminsitrarea celor două doze, să scadă sau să scadă în viitorul foarte apropiat și atunci, această vaccinare cu cea de-a treia doză vine să întărească și să aducă un plus de protecție față de virusul care din păcate, încă circulă și vedem și noi zi de zi că produce din ce în ce mai multe îmbolnăviri”.

Președintele Societății Române de Epidemiologie a mai precizat că oricând pot apărea noi mutații ale virusului.

Doina Azoicăi, președinte Societatea Română de Epidemiologie: „Aceste mutații este posibil să apară și în viitor datorită faptuluci că nu am putut să stamilim până acum circulația viruslui prin măsurile de protecție nespecifice sau prin vaccinare, iar caracteristica tulpinii Delta este infectivitatea foarte mare, capacitatea de a infecta un număr mai mare de persoane față de variantele anterioare”.

Până pe 29 iunie, OMS a identificat 4 variante îngrijorătoare, Alpha, Beta, Gamma și Delta.