Două variante de majorare a pensiilor, pe masa coaliției

pensie

Coaliția de guvernare analizează două variante de creștere a pensiilor: majorare cu 10% a pensiilor și acordarea unui ajutor financiar suplimentar până la suma de 2.200 de lei (pensie + ajutor) sau creșterea pensiilor cu 15% fără alte sume suplimentare, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Dacă vorbim despre solidaritate socială, atunci discutăm despre o majorare a tuturor pensiilor. Noi, PSD, am spus cel puțin 10%. După care avem nevoie și de un sprijin suplimentar pentru categoriile vulnerabile. Asta practic înseamnă solidaritate socială, să sprijini categoriile vulnerabile, mai ales în momente de criză. Dacă plecăm de la acest principiu, a prezentat președintele Marcel Ciolacu o creștere a tuturor pensiilor bazată pe contributivitate, cu creșterea valorii punctului de pensie pentru toate pensiile bazate pe contributivitate. Eu personal aș merge pe varianta aceasta, o variantă de majorare cu cel puțin 10% a tuturor pensiilor bazate pe contributivitate, dar și sprijin pentru categoriile vulnerabile”, a spus ministrul la Antena3.

Marius Budăi a precizat că „prima dată am venit cu acea variantă până în 2.200 de lei, am avut și variantă fixă, vom decide în coaliție și vom anunța”.

„Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent. Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății”, a mai spus ministrul.