Doua transplanturi renale au fost efectuate cu succes la Spitalul Parhon

parhon

În această dimineata au fost finalizate două transplanturi renale la Spitalul Parhon în urmă prelevării organelor de la un donator cadaveric din județul Bacău. Beneficiari au fost doi pacienți care se aflau în evidențele medicilor ieșeni și care aveau nevoie de dializă pentru ca rinichii lor să funcționeze.

Unul dintre primitori este un bărbat de 37 de ani din județul Iași, inclus în programul de dializă din luna iunie a anului 2021, care fusese diagnosticat cu glomerulonefrită cronică în stadiu final. Al doilea rinichi a fost transplantat către o femeie de 55 de ani din orașul Roman, județul Neamț, inclusă în programul de dializă din 2020, fiind diagnosticată cu insuficiență renală secundară diabetului zaharat.

Procedura de identificare și evaluare a celor mai potriviți primitori ai organelor a fost una deosebit de complexă și a necesitat un efort coordonat al întregii echipe medicale. Profesorul Petru Cianga, specialist în imunologie, a petrecut peste 12 de ore în laborator pentru a vedea care dintre pacienții de pe lista de așteptare chemați pentru evaluare sunt cei mai potriviți pentru a fi beneficiari ai intervențiilor de transplant.

Activitatea presupune evaluarea imunologică a celor care se află pe lista de așteptare, dar și o operațiune care se face înainte de transplant, pentru a determina compatibilitatea directă, de crossmatch, unde se pun în contact probe luate atât de la primitor cât și de la donator.

Echipa de medici a fost coordonată de profesorul Adrian Covic, coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal de la unitatea medicală. Acesta a precizat că rezidenții de nefrologie de la Iași au aceleași condiții de pregătire ca în oricare centru din Occident, fiind implicați activ în echipa de transplant și având posibilitatea de a urmări complet un pacient care beneficiază de transplant renal.

„Este o oportunitate pentru rezidenții de la Nefrologie: sunt implicați total în urmărirea completă a unui pacient transplantat pre și post-operator. Asistă la evaluarea completă a pacientului și participă la toate activitățile de supraveghere desfășurate ulterior intervenției chirurgicale”, a declarat prof.dr. Adrian Covic, care este și coordonatorul activității didactice la disciplina Nefrologie desfășurate în cadrul spitalului și prorector responsabil cu cercetarea la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Operațiile de transplant au durat aproximativ 4 ore și jumătate, au fost finalizate cu succes, pacienții aflându-se acum în perioada de supraveghere medicală. În total, de la începutul anului, echipa medicală de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” a realizat un număr de 22 de transplanturi renale.