Două stații de monitorizare a calității aerului sunt defecte

poluaree-810x463

Două dintre cele șase stații de monitorizare a calității aerului din judetul Iași sunt stricate de ceva timp, iar Ministerul Mediului inca nu a rezolvat deficiențele. Este vorba despre stația din Podul de Piatră și cea din Tătărași.

Potrivit unui document al Ministerului Mediului, stația Podul de Piatră are o defecțiune la instalația de aer condiționat, iar stația din Tătărași are o defecțiune la alimentarea cu energie electrică.

Galea Temneanu – Director Executiv APM Iași:

„Este adevărat. Din cele 6 stații de monitorizare a calității aerului din județ, două sunt la acest moment închise temporar. Sunt cele pe care le-ați specificat și dumneavoastră din motive tehnice. Nu aș putea să vă dau un orizont de timp pentru că defecțiunile tehnice înregistrare nu pot fi făcute de APM Iași, ele au fost notificate Ministeriului Mediului conform procedurilor, urmand ca acesta să ia decizia de remediere a deficiențelor și repunerea în funcțiune a celor două stații. Noi sperăm să se întample acest lucru cat mai curand.”

Pana atunci, calitatea aerului va fi măsurată cu o unitate mobilă. Patru astfel de aparate au fost achiziționate pentru Iași, Bacău, Brașov și București.

Galea Temneanu – Director Executiv APM Iași:

„Poate fi și unitatea mobilă. Într-adevăr, Ministerul Mediului a achiziționat o unitate mobilă pentru măsurarea calității aerului care va fi dată spre utilizare Agenției pentru Protecția Mediului Iași și deocamdată așteptăm predarea documentelor pentru acest echipament.”

Profesorul Silviu Gurlui sustine ca 3 statii de monitorizare a aerului sunt defecte iar nivelul particulelor PM 2.5 si PM.10 nu sunt masurate momentan in Iasi.

Silviu Gurlui – Prof. Univ. Dr. Facultatea de Fizică Iași:

„În Iași sunt nu două, ci trei stații de monitorizare care nu mai funcționează de foarte mulă vreme. Două stații Iași 1, cea mai importantă a Iașului, respectiv Iași 3 din Tomești nu mai funcionează de 7 luni, iar cea din Ungheni nu mai funcționează de 9 luni.

Apoi vorbim de particule PM 10 și PM 2.5 dar putem vorbi și de benzen. Acesta nu mai este monitorizat de nicio stație din Iași de aproape un an”

Iasul este poluat in special de praf si noxele masinilor din trafic.

Silviu Gurlui – Prof. Univ. Dr. Facultatea de Fizică Iași:

„În această perioadă avem poluare foarte mare în special cauzată de praf, de pe bulevarde în special și monitorizarea aceasta trebuie făcută nu numai la stații fixe, bineînțeles și cu stații mobile. Orice stație mobilă în plus adusă pe bulevarde sau pe străzi atat dimineața cat și seara, de fapt ar trebui să măsoare continuu în zonele cele mai aglomerate sau în zonele cunoscute ca fiind cele mai poluate.”

Benzenul este un gaz cancerigen care nu se monitorizează de cel puțin un an în Iași.