Doua soluții pentru sistemul centralizat de termoficare al Iașului

cet

Mihai Chirica a anuntat astazi ca Primaria are doua solutii, dupa anuntul celor de la Veolia care intentioneaza sa renunte la gestionarea sistemului centralizat de termoficare a Iasului. Cele doua variante prevad cresterea pretului gigacaloriei sau preluarea servicului de termoficare de catre Primarie.

Ca Veolia sa ramana in continuare la Iasi, trebuie sa fie crescut pretul gigacaloriei. Primarul spera sa continue parteneriatul cu operatorul privat care a preluat sistemul de termoficare din Iasi.

Mihai Chirica – primar Iasi:

Singura posbilitate ca acest contract sa devina unul comercial egal avantajos penru ambele parti ar fi ori sa crestem foarte mult tariful de termoficare si s-ar ridica undeva spre 480 lei ori sa creasca productia de peste 6 ori ori sa gasim alte solutii pentru a compensa pierderile pe care le acumuleaza. Avem un volum foarte mare de consumatori care preiau energia termica direct din partea de transport, din magistrala. Si platesc mai putin cu 100 lei pe gigacalorie fata de cei care preiau energia termica din punctual termic, blocurile, scolile sau spitalele. Noua ni s-a parut anormal sa furnizezi acelasi produs, numit gigacalorie indifferent ca-l iau din teava de 2 toli sau de 30 toli din magistrala, eu acelasi produs il consum si am cerut ANRE, ca asa spue legea, sa faca un echilibru intre cele doua preturi.”

Daca ANRE va oferi un raspuns favorabil cererii iesenilor, primarul sustine ca se poate stabili un pret competitiv care sa determine compania privata sa continue parteneriatul cu primaria ieseana.

”Vom continua demersurile catre ANRE pentru a gasi un raspuns favorabil, in ultima instant interesul cred ca este comun cu al statului ca aceste central sa functioneze si vom gasi o solutie astfel incat nici cresterea tarifului sa nu fie exploziva, sa fie suportabila, astfel incat produsul sa fie vandabil pe piata energiei, sa nu depasim costurile pe piata energiei termice cu centala de apartament sis a gasim o formula suplimentara de compensare prin subventie, astfel incat sa echilibram un pic balanta finaciara a operatorului”

A doua solutie la care poate recurge Primaria este reorganizarea serviciului de termoficare si preluarea de catre Primarie, prin cooptarea personalului Veolia. Mihai Chirica a mai anuntat azi ca municipalitatea pregateste doua proiecte. Primul vizeaza obtinerea energiei regenerabile la CET 1, in valoare de 16 milioane de euro. Al doilea proiect mult mai costisitor prevede transformarea centralei de la Holboca din carbine pe gaz.