Două scenarii pentru dezvoltarea Aeroportului Iași

d65b322f-9e7f-4496-9cab-afec922cd16b

Dezvoltarea Aerportului Iasi prevede 2 variante, pe est si pe vest. Masterplanul va intra in dezbaterea Consilului de Administratie al Aeroportului la sfarsit de saptamana. Costurile initiale sunt de 120 de milioane de euro pe partea de est si aproximativ 60 de milioane pentru partea de vest. Prin acest masterplan se urmareste atingerea unui trafic de 6 milioane de pasageri pe an.

Catalin Bulgariu – director Aeroport Iasi:

Master planul Aeroportului din Iasi a fost finalizat si va fi suspus dezbaterii Consiliului de Administrati al Aeroportului in aceasta saptamana. El a prevazut 2 scenarii, scenariul pe vest acum unde suntem, care costa peste 750 de milioane de lei cu TVA si scenariul pe est care costa 1 miliard de lei.

Directorul Aeroportului Iasi, Catalin Bulgariu, precizeaza ca scenariul de est este mult mai mai favorabil, chiar daca exista costuri mai mari pentru realizare.

Scenariul recomandat de catre consultant este scenariul de est, datorita unui punctaj superior in ceea ce priveste analiza multicriteriala. Aceasta valoare prevede construirea unui terminal nou, de 45 de mii de mp, cu posibilitatea de extindere in viitor intr-o etapa secundara, construirea unui hangar Cargo de 5000 de mp in prima instanta, cu realizarea unei platforme de handling, cu realizarea tuturor utilitatilor, inclusiv a unei platforme pentru combustibil, lucruri care nu erau in planurile urbanistice initiale.

Costurile suplimentare au venit din noile conditii de operabilitate pe aeroportul din Iasi, ceea ce ne obliga sa facem turn de control si sa cumparam noi toate instrumentele de navigabilitate pentru a putea fi functional acest aerport.

Planul de dezvoltare este prevazut la investitii in 3 etape.

Master planul prevede doar aceasta prima etapa in investitii la un miliard de lei, urmand ca in etapa a doua sa ducem terminalul pentru o capacitate de 6 milioane de pasageri, iar intr-o a treia etapa, construirea celei de-a doua piste si posibilitatea ca aeroportul sa treaca de 10 milioane de pasageri.

Proiectul este prevazut a fi realizat pana in 2023 cu o finantare de 50 % din partea Aeroportului Iasi.