Două regiuni din România, singurele zone verzi de pe harta epidemiologică a Europei

harta-ECDC-640x400

România este din nou excepția de pe harta epidemiologică a Europei, publicată joi de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), însă de această dată este țara cu cel mai scăzut grad de îngrijorare.

ECDC a stabilit 4 grade ale situației epidemiologice, colorate în funcție de cât de îngrijorătoare este situația în diferitele regiuni din Europa, în verde, portocaliu, roșu și roșu închis. România se situează acum la cel mai scăzut nivel de îngrijorare din tot continentul, fiind colorată în portocaliu și verde, în timp ce marea majoritate a celorlalte țări sunt colorate în roșu închis, reprezentând un grad foarte înalt de îngrijorare.

De altfel, două regiuni din România – nord-est și sud-vest – sunt singurele pete verzi de pe tot continentul.

Un nou val epidemic, care evoluează accelerat, a fost declanșat în Europa în special pe fondul apariției noii tulpini Omicron, care se răspândește foarte rapid.

Valul 5 al pandemiei este așteptat în România la finalul lunii ianuarie, cel târziu la începutul lunii februarie, cu număr mare de cazuri, astfel că Unitățile de Primiri Urgențe trebuie să găsească spații pentru extindere, pentru triajul și tratamentul pacienților. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a subliniat, joi, într-o conferință de presă, că impactul variantei Omicron este uriaș, mai ales că există deja date care arată că se transmite și prin aerosoli.

G4Media