Două parcuri eoliene vor fi construite în județul Botoșani

eoliene

Creșterea prețurilor la energie electrică relansează proiectele eoliene din județul Botoșani. În 2022 sunt șanse mari să înceapă lucrările la două parcuri eoliene în zona comunei Mitoc și în comuna Vlădeni. Cele două investiții depășesc 200 de milioane de euro.

În urmă cu mai mulți ani, omul de afaceri Valeriu Iftime anunța demararea unei investiții majore într-un parc eolian în zona comunei Mitoc. Proiectul s-a blocat ulterior dar odată cu liberalizarea prețurilor la energie, a redevenit interesant pentru investitori.

„Nu investesc eu. Eu sunt dezvoltatorul. În Botoșani dezvoltăm 350 MW în zona Mitoc și 150 de MW la Vlădeni. Este un grup italian care a scos investiția la bursă și toți se reped să dea bani. Astăzi dacă ai niște bani, îi pui la bursă și îi pui pe energie, pentru că pare interesant. Cred că în 2022 începe investiția. 100 de MW îi descarci la Mitoc. Pentru mai mult de 100 de MW trebuie să faci o linie nouă. Transelectrica trebuie să facă rețeaua de transport”, a spus omul de afaceri Valeriu Iftime care a adăugat că prețurile la gaz și energie electrică vor scădea în România atunci când producția va fi mai mare decât cererea.

„Pe PNRR ni se cere 3000 de MW energie regenerabilă. Noi avem astăzi 7000 de MW, producție românească… Dacă astăzi aveam 10.000 de MW de gaz, e clar că scădeau prețurile pentru că nu aveau ce face cu energia”, a adăugat Iftime.