Două oferte la licitația cu fonduri europene pentru 16 tramvaie de minim 26 de metri

tramvai pesa

Pe baza fondurilor europene prin Programul Operațional Regional – Axa 4.1 (Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă), Primăria Municipiului Iași organizează o licitație pentru achiziționarea a 16 tramvaie cu lungimea de minim 26 de metri. Prevederea bugetară a licitației este de 142.721.280 lei, fără TVA (aproximativ 30,23 milioane de euro), adică maxim 1,89 milioane de euro, fără TVA, pentru fiecare tramvai.

Termenul de depunere a ofertelor la această licitație a fost astăzi, 26 august, ora 15.00. La licitație au depus oferte două companii străine, care s-au arătat interesate de toate cele trei loturi, corespunzătoare a trei proiecte, în care a fost împărțită procedura: Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Ihr. A.Ş. (Turcia) și Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spólka Akcyjna (Polonia).

Achiziția celor 16 tramvaie face parte trei din proiecte cu finanțare europeană derulate de Primăria Municipiului Iași care privesc și lucrări de modernizare a liniilor de tramvai, refacere a carosabilului și trotuarelor, construirea de stații, amenajarea de locuri de parcare și spații verzi etc. pe mai multe tronsoane. În cadrul celor trei proiecte municipalitatea a organizat patru licitații, din care trei pentru lucrări de construcții, iar cea de-a patra pentru mijloacele de transport.

Astfel, proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” are o valoare totală de 114,197,308.33 lei (aproximativ 24 de milioane de euro) și prevede execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului (lungime: 2.444 metri – cale simplă de rulare), reabilitarea celor două peroane din stația Tudor Vladimirescu, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu (suprafață: 1.196 metri pătrați), construirea a două stații de tramvai, precum și achiziția a șapte tramvaie. Contractul de lucrări a fost semnat deja cu  asocierea Conest SA Iași – Mari Vila Com SRL București, contra unei sume de 34.475.207,68 lei, inclusiv TVA (aproximativ 7,24 milioane de euro).

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” are o valoare totală de 114.359.729,95 lei (aproape 24 milioane de euro) și presupune reabilitarea  infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, precum și achiziționarea a cinci tramvaie. Licitația pentru lucrări a avut o prevedere bugetară de 44.356.437,96 lei, fără TVA (aproape 9,4 milioane de euro) și a atras tot oferta asocierii Conest SA Iași – Mari Vila Com SRL București.

În fine, proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” are o valoare totală de 104.022.632 lei (circa 22 milioane de euro) și vizează reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu, reabilitarea podului Ciurchi II și achiziționarea a patru tramvaie. Licitația pentru lucrări a avut o prevedere financiară de prevedere bugetară de 45.035.176,97 lei (aproape 9,4 milioane de euro) și a primit o ofertă din partea asocierii Mari Vila Com SRL București – Conest SA Iași.

Valoarea totală a celor trei proiecte este 332.579.670,28 lei (aproximativ 70,46 milioane de euro). Până în prezent Primăria Municipiului Iași a semnat contractele de finanțare nerambursabilă pentru proiectele „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” (114,197,308.33 lei, circa 24 de milioane de euro) și „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” (114.359.729,95 lei, aproape 24 de milioane de euro).