Doua noi magistrale de gaz in judetul Iasi

magistrala-gaze

 

Doi directori din cadrul Societăţii Naționale de Transport Gaze Naturale ”Transgaz”, Ion Tătaru- Departamentul de Dezvoltare şi Mihai Leontin Leahu- Departamentul Proiectare şi Cercetare vor avea, mâine, o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, în vederea stabilirii ultimelor detalii privitoare la dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din județ și construcția a două magistrale care să deservească 19 unități administrativ teritoriale.

Primul pas a fost realizat, primăriile aflate pe traseele magistralelor înfiinţând deja asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI), pentru a putea astfel să întocmească studii de fezabilitate, să le avizeze și să concesioneze sistemele de distribuție.

Conform unei analize a Transgaz, în județul Iași este necesară construirea a două magistrale de transport. Prima are în vedere ruta Mogoșești- Comarna- Cozmești, iar cealaltă va deservi traseul Dumești-Andrieșeni, lungimea totală a acestora fiind de 80 de km.

În acest sens, la nivelul județului sunt în acest moment două ADI: pentru zona de sud-est și pentru zona de nord-est. Din asociația sud-est fac parte comunele Dobrovăț, Schitu Duca, Comarna, Prisăcani, Costuleni, Răducăneni, Gorban, Moșna, Cozmești, Dolhești și Ciortești, în timp ce comunele Movileni, Țigănași, Gropnița, Probota, Trifești, Andrieșeni, Plugari și Bivolari formează asociația nord-est.

„Aşa cum am anunţat anterior, un nou proiect major pentru judeţul Iaşi prinde contur. Mă voi întâlni mâine cu reprezentanţii Transgaz pentru fixarea ultimelor detalii în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din județ și construcția a două magistrale care să deservească 19 unități administrativ teritoriale. Locuitorii judeţului Iaşi vor beneficia în curând de gaze naturale. Acest fapt va reprezenta un nou pas spre modernizarea şi dezvoltarea comunităţii noastre. Acestea sunt lucurile care rămân în urma unei perioade de administraţie locală, şi nu cancanurile sau gâlceava politică„, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa.

De asemenea, a fost deblocată şi magistrala de gaz Vaslui-Iaşi, a doua magistrală de aprovizionare a Iaşului, care va deveni în curând funcţională.

Proiectul va fi finanțat de Guvernul României prin Programul Național de Dezvoltare Locală 3 și cu fonduri europene. Lucrarea va fi realizată de Transgaz, costul unui kilometru de conductă fiind între 800 de mii şi 1 milion de euro.

România intenționează să devină un pol energetic în estul Europei, un punct nodal în reţelele regionale de transport de energie, precum şi un furnizor de energie în acest domeniu. Acesta este motivul pentru care, la nivel național, a fost inițiat un amplu proiect de conectare a comunităților la rețeaua de gaze naturale. Prin resursele pe care le deține şi prin oportunităţile oferite de poziţionarea geografică, România îşi poate asigura un grad ridicat de securitate energetică şi integrare regională. În acest sens, operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din România (Transgaz) a elaborat Planul de Dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale pentru perioada 2016-2025, a cărui valoare este estimată la aproximativ 1,6 miliarde de euro. Suma urmează să fie acoperită în proporție de 35 la sută din surse proprii (aproximativ 560 milioane euro), iar 65 de procente (1 miliard de euro) vor fi din surse atrase din fonduri europene.