Două medicamente pentru tratarea COVID-19 urmează să completeze arsenalul terapeutic de combatere a coronavirusului

pills

Două medicamente pentru tratarea COVID-19 urmează să completeze arsenalul terapeutic de combatere a coronavirusului într-o formă mai rapidă şi mai uşor de administrat. 

Cele două pastile anunţate de giganţii farmaceutici americani Merck şi Pfizer se recomandă de la primele simptome ale bolii pentru a împiedica formele severe şi spitalizarea. Tratamentele de până acum sunt injectabile şi administrate doar în spitale bolnavilor aflaţi deja în stare gravă.

Marck a anunţat, în octombrie, o eficacitate de 50%, iar cea promisă, vineri, de Pfizer este aproape dublă, dar niciuna din companii n-a publicat detaliile testelor clinice.

Pastila Merck este autorizată, deocamdată, doar în Marea Britanie şi aşteaptă aprobări de la autorităţile de reglementare din Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Multe ţări cu putere financiară şi-au rezervat, însă, stocuri pentru un tratament care costă 700 de dolari.

Pfizer promite, în schimb, un medicament accesibil, fără să îi dezvăluie, totuşi, preţul, şi evocă, pentru moment, doar o cerere de autorizare în Statele Unite.

Virusologii britanici consideră că, pe lângă vaccinuri, cele două pastile pot deschide o nouă etapă în capacitatea de a preveni consecinţele grave ale infecţiei cu SARS-CoV-2.