Două focare de pestă porcină, la Iași

Ce-este-pesta-porcina-africana

Este agitatie mare in doua comune din judetul Iasi. Inca de la inceputul saptamanii trecute, un focar de peste procina africana a izbucnit la o ferma din comuna Belcesti, unde 20 de mii de porci urmeaza sa fie eutanasiati de catre Directia Sanitar Veterinara Iasi, dupa controale amanuntite efectuate in incinta fermei. Potrivit autoritatilor, un al doilea focar a izbucnit la o ferma din Coarnele Caprei, care apartine aceluiasi proprietar din Belcesti.

Proprietarii celor două ferme, afectate de pesta porcină în județul Iași, sunt cetățeni italieni, societățile având 43 de angajați și o cifră de afaceri de aproape 30 de milioane de lei. Alerta s-a dat saptamana trecuta, după ce analizele de la un animal găsit mort au confirmat prezența virusului pestei porcine în fermă. Zilele acestea insa, focarul s-a extins si la cea de a doua ferma din Coarnele Caprei.

Bogdan Novenschi – director adjunct DSV Iasi

„Practic, porcii din a doua fermă provin din prima fermă, care era deja afectată și a fost populată la momentul respectiv. Nu exista niciun indiciu că ar exista boală atunci. Acum, boala a început să apară. Drept urmare, a început lichidarea și acolo. Noi estimăm cât de repede putem să închidem – poate până la începutul săptămânii viitoare, poate mai repede să reușim să eliminăm porcii din cele două exploatații, ca să înceapă proprietarii măsurile de curățenie, dezinfecție.”

De asemenea, autoritatile fac o serie de recomandari referitoare la măsurile ce trebuie luate pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane

Bogdan Novenschi – director adjunct DSV Iasi

„Să evite să intre la animale cu aceleași haine care au fost, știu eu, pe câmp, în pădure, zone unde se mai plimbă mistreții și pot să existe pericole de a plimba virusul de acolo, să îl aducă în gospodărie. Este recomandat să aibă încălțăminte și îmbrăcăminte diferite de cele cu care merg în alte părți, să să evite să furnizeze furaje porcilor din zone unde este vizibil că a trecut pe acolo un mistreț, de exemplu, porumb călcat, mâncat de mistreți.”

Ancheta epidemiologică care trebuie să stabilească cum a ajuns virusul în fermă este încă în derulare. Proprietarii italieni ai fermei nu au putut fi contactați, pentru a comenta situația.