Două familii din Iași și Brașov care au donat organele celor decedați au salvat viața a 9 persoane

277744166_290109453285538_1403399200357392831_n

Nouă persoane au fost salvate datorită a două familii din Iași și Brașov care au luat decizia de a dona organele rudelor decedate.

Ștafeta pentru viaţă a continuat vineri, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov , acolo unde, familia unui pacient, decedat în urma unui AVC, a fost de acord cu donarea de organe și țesuturi. Un moment cu o încărcătură emoţională deosebită, donatorul fiind în urmă cu mai mulţi ani beneficiarul unui transplant renal, iar prin decesul său a putut oferi altor oameni darul cel mai de preţ.

Astfel, un alt pacient a primit viaţă prin transplantul de ficat, realizat de echipa de transplant condusă de Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, cu sprijinul echipei ATI – Dr. Diana Jelea, Dr. Sebastian Isac, as. Catalin Crutu, la Centrul de Transplant Hepatic Institutul Clinic Fundeni , coordonat de Prof. Dr. Irinel Popescu.

Alţi 2 pacienți se vor bucura de vedere prin transplant de cornee. Ca de fiecare dată, echipa de coordonare a spitalului din Braşov (Dr. Simona Gălbineanu – kdp, Dr. Dragoş Grusea – coordonator transplant) a făcut dovada profesionalismului şi, alături de echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti , au transmis mai departe flacăra speranţei.În acelaşi timp, la Spitalul Clinic De Urgențe Neurochirurgie „Prof. N. Oblu”, Iași , s-a realizat o nouă intervenţie de prelevare de organe şi ţesuturi, prin bunăvoinţa familiei unui pacient, aflat în moarte cerebrală.

Cu multă abnegație, responsabilitate şi profesionalism, echipa ATI şi de coordonare a spitalului din Iaşi (dr. Ecaterina Olaru şi Dr. Anca Rotaru), alături de coordonatorul regional de transplant, Dr. Raluca Neagu Movilă, au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi. Mobilizarea tuturor echipelor medicale a fost promptă şi realizată, ca de obicei, cu precizie aproape matematică, astfel încât gestul familiei să nu fie în zadar.

La Iaşi a fost prezentă echipa de chirurgi a Spitalul Clinic „Sfanta Maria” Bucureşti, condusă de Dr. Dragoș Chiriță, pentru prelevarea plămânilor, fiind prima acţiune de acest fel desfăşurată anul acesta. Transplantul pulmonar se realizează la spitalul bucureștean de către echipa coordonată de Prof. Dr. Igor Tudorache. Intervenţia de prelevare a ficatului a fost realizată de echipa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf Spiridon” – Dr. Ciprian Vasiluță și Dr. Mihai Zabara, iar cea de prelevare cornee de echipa formată din Dr. Anisia Alexa și as. Augustina Ceornea din cadrul Clinicii de Oftalmologie a spitalului ieşean.

Echipa chirurgicală a Spitalului Clinic „Dr. C.I.Parhon” Iaşi (Dr. Radu Andriciuc) a efectuat intrevenţia de prelevare pentru rinichi. Echipa Băncii de Țesut de la Spitalul Clinic Colentina (Dr. Andrei Nica, Dr. Radu Copaciu), alături de colegii de la Spitalul de Reuperare Iași (Dr. Alexandra Vasilachi, Dr. Jafar Al Suleihat, as. Dana Mihai) au realizat intervenția de prelevare țesuturi osteotendinoase.

Un pacient în stare critică va fi salvat datorită intervenției de transplant hepatic realizat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” , de echipa condusă de Prof.Dr. Cristian Lupașcu, cu sprijinul echipei ATI condusă de Dr. Mihaela Blaj. Alți 2 pacienți vor scăpa de chinul lungilor ședințe de dializă datorită intervențiilor de transplant renal, realizate la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi , sub coordonarea Prof. Dr.Adrian Covic, de către echipele chirurgicale conduse de Dr. Adelina Miron și Dr. Corneliu Moroșanu