Doua comune vecine sunt la cutite din cauza rachetelor antigrindina

Grindina a facut prapad in comuna Dobrovat, dupa ce lansarea de rachete antigrindina a fost impiedicata de un grup de fermieri. Noua localnici au mers cu masini si carute in fata punctului de lansare a rachetelor de la Codaesti pentru a stopa operațiunea. Oamenii se temeau ca nu va mai ploua suficient din cauza rachetelor. Astfel, dupa ce grindina a facut pagube serioase in Dobrovat, primarul comunei cere autoritatilor ca faptuitorii sa fie trasi la raspundere.

Nu ar fi prima oară când fermierii protestează împotriva rachetelor anti-grindină, deși acestea le-ar fi salvat culturile de la dezastru.  De mai multi ani, cele doua comune din judetul Iasi, respectiv Vaslui sunt la cutite, din cauza punctului de lansare a rachetelor antigrindină.

La Codăești, localnicii susțin o teorie conspirațională prin care, dacă rachetele vor fi folosite acestea atrag seceta, in timp ce înverșunarea lor provoacă pagube în comuna vecină, Dobrovăț. Astfel, in timp ce localnicii din Codaești trag clopote pentru a fi ocoliti de furtuni, cei din comuna ieșeana au apelat la calea legală.

Cătălin Mărtinuș – primar Dobrovăț: „Mi se pare corect ca, cei ce au determinat această situație să răspundă, pentru că prejudiciul adus acestei comunități sunt enorme și nu este firesc ca aceștia să revină eventual la o următoare întâmplare de aceeași natură, pentru că nu se află la prima abatere, deoarece iși în cursul anului trecut, de două ori s-au opus lansării rachetelor de antigrindină. Eu am făcut o sesizare domnului prefect, am și avut o discuție telefonică cu dumnealui. Am sesizat să fie identificați legal, deoarece eu îi cunosc ca și persoane, dar am nevoie o identificare legală pentru că aceasta adresa care îi indică pe făptuitori să fie utilizată, ulterior, în instanță„.

Pagubele au fost însemnate în comuna Dobrovăți, localnicii mărturisind că dimensiunea grindinei a fost cât oul de pasăre și a distrus totul în calea ei.

În timp ce localnicii din comuna ieșeană își plâng culturile, cei din Codăești o țin una și bună cu seceta.

„Vă dați seama că am o părere foarte proastă despre ele. Nu numai eu, mai mulți din sat. Păi de ce? Pentru că ne fac numai probleme. Noi avem nevoie de ploaie, avem multe animale, avem mult teren și când vine un nor, ei trag cu tunul și îi imprăștie sau îi duce în altă parte și ei se lovesc între ei și plouă cu gheață sau fac distrugeri în partea aceea„, a spus un fermier.

Nu știu cu ce scop trag ei, dar cânt trag cu tunurile, nu mai plouă la noi. Asta e problema. Acum doi ani, când a fost o secetă foarte mare, cum se înnora un pic, cum trăgeau și nu mai venea un strop„, a mai povestit barbatul.

Reprezentanții Centrului Antigrindină din Iași au explicat ce se întâmplă în momentul în care norii sunt loviți de rachete.

Daniel Florea, coordonator programe Centru Antigrindina Iași: „Sistemele de modificare a vremii, de stimulare pentru combatere a grindinii, nu fac altceva decât să împrăștie în nor un reagent, în cazul acesta o iodură de argint. Această iodură de argint poate fi dusă în nor, în zona de țintă prin mai multe mijloace de transport.”

Polițiștii i-au amendat pe protestatari cu suma de 2000 de lei.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!