Doua comune din Iasi, fara bani la inceput de an scolar

Siretel

Desi au trecut mai bine de 8 luni din acest an, in judetul Iasi sunt primarii care nu au aprobat bugetul local sau chiar daca a fost aprobat nu este operational. In astfel de situatii sunt primariile din Siretel si Dolhesti

In sedinta Colegiului Prefectural de ieri, s-a discutat despre intarzierile si probleme inca nerezolvate ale unor comune, o data cu inceperea anului scolar. Comunele Siretel si Dolhesti, nu au bani pentru inceperea scolii pe 9 septembrie.

Marian Serbescu, prefect Iasi: „Acolo singura solutie este aprobarea bugetului. Din 98 de UAT-uri cat are Iasul in doua UTA-uri nu s-a aprobat bugetul anual. Acolo lucrurile sunt destul de grave pentru ca bugetul trebuia aprobat pana la data de 31 mai, ganditi-va ca de atunci au conturile blocate si nu si-au primit salariile angajatii din primarie, asistentii maternali plus insotitorii persoanelor cu handicap. Nu sunt bani pentru plata curentului electric la scoli, nu pot fi decontate lucrarile prin PNDL la aceste scoli. Este un blocaj foarte grav acolo!”

Prefectul Marian Serbescu a precizat ca aceasta situatie afecteaza comunitatea, iar cei responsabili, ar putea sa plateasca chiar si penal.

Din punctul meu de vedere este un abuz al acestor consilieri, sa nu aprobi bugetul unei comune, sa condamni o comuna la izolare. Fiecare raspunde pentru faptele lui, legea spune ca fiecare consilier raspunde administrative, civil sau penal. Eu voi face o asemenea sesizare organelor abilitate pentru ca legea spune ca acestia au obligatia de a vota bugetul comunitatii si daca nu sunt de acord cu bugetul propus de primar pot face amendamente”, a mai precizat Marian Serbescu.

In timp ce la Siretel situatia ramane critica, primarul comunei Dolhesti, Iacoban Gelu a precizat ca astazi a fost aprobat un amendament prin care a fost deblocat bugetul comunei.