Doua cazuri de tuberculoza au fost confirmate la o grădiniță din comuna Rediu

Un adult și un copil au fost confirmați cu tuberculoza la o grădiniță din comuna Rediu.

„Medicii din dispensarul TBC au declanșat o ancheta epidemiologica la apariția primului caz, aceasta fiind în acest moment în curs de desfășurare. Conform protocolului sunt chemați pentru investigații toți contactii cazurilor confirmate pana la acest moment. Pe parcursul acestei anchete DSP a avut o colaborare cu dispensarul TBC”, a spus Marius Voicescu, Purtator de Cuvant DSP Iasi.

Tuberculoza, sau TBC este o boală infecțioasă frecventă și, în cele mai multe cazuri, curabilă, provocată de diferite tipuri de micobacterii, de obicei de Mycobacterium tuberculosis.

Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului (pleură, rinichi, peritoneu, piele, ochi, oase etc.).

Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer.

Cele mai contagioase forme sunt cele cavitare si cele extensive. Una din zece infecții latente progresează ulterior în boala activă. Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% din persoanele afectate.

Simptomele clasice ale tuberculozei active sunt tusea cronică, cu sângerări nazale, spută, febră, oboseală cronică, transpirația nocturnă și scăderea în greutate (TBC se numea în trecut „boala consumării”, din cauza scăderii în greutate a persoanelor infectate).

Infectarea altor organe provoacă o varietate mare de simptome. Diagnosticul tuberculozei active se face prin radiologie, (cunoscută drept radiografie toracică) prin examinare microscopică și cultură microbiologică a fluidelor corporale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *