Doua cazuri de rujeola la Iasi la debutul anului

rujeola

De la inceputul anului au fost confirmate 36 cazuri de rujeola in 8 judete ale tarii. La Iasi au fost confirmate 2 cazuri, la Neamt 3 iar la Bacau 1 caz.

De cand a inceput epidemia de rujeola au fost confirmate la nivel national 15.636 cazuri, din care 59 au fost decese. Cei mai afectati au fost copiii cu varsta intre 1 si 4 ani, fiind raportate numai putin de 5464 cazuri.

Ce trebuie sa stiti, cauze, transmitere, simptome, preventie si tratament, conform medicului Tudor Ciuhodaru.

1. Extrem de contagioasa. Simplu contact cu virusul rujeolic duce aproape sigur la imbolnavire. Toti pacientii necesita izolare 7-10 zile.
2. Receptivitatea este generala, de 95-100%, indiferent de varsta. Virusul este mult mai activ in lunile reci si cu soare putin. Trecerea prin infectie asigura o imunizare durabila, pentru tot restul vietii dar principala metoda eficienta de prevenire a bolii ramane vaccinarea.
3. Sursa este persoana infectata. Nu exista purtatori sanatosi. Transmiterea se face frecvent direct de la persoana infectata, mai ales in cele 2-4 zile fara simptome de la inceputul bolii, prin intermediul picaturilor de saliva si a secretiilor nazale in timpul tusei, stranutului, rasului sau vorbirii.
4. Simptomele pot apare intre 7-18 zile din momentul infectarii iar printre cele definitorii se numara febra inalta (ce se normalizeaza in cateva zile) si eruptia ca focul. Petele apar de obicei in timpul noptii, mai intai in spatele urechilor, apoi pe fata (in prima zi), pe gat (a doua zi), urmand ca in 2-3 zile sa se intinda pe tot corpul iar in momentul in care eruptia cuprinde membrele, incep sa paleasca petele de la nivelul fetei, ele retragandu-se in ordinea in care au aparut.

Tipic pentru rujeola este aparitia semnului Koplik: mici pete albicioase avand un centru gri-albastrui, care apar pe mucoasa obrajilor, in dreptul molarilor.

5. Tratamentul se face obligatoriu in conditii de izolare si este simptomatic si de suport. Se impune repausul la pat cu evitarea efortului fizic si hidratarea corespunzatoare (aport crescut de apa, sucuri naturale de fructe, supe, ceaiuri). Scaderea temepraturii se poate face cu medicamente pe baza de ibuprofen sau paracetamol, in niciun caz aspirina (la copii poate cauza sindrom Reye care poate fi letal) sau prin alte metode (bai racite progresiv, impachetari).

Medicamentele, dozele si ritmul de administrare sau alte solutii terapeutice stabilesc intotdeauna de catre medic!

!!! Retineti:
Sunt 2 masuri importante de preventie.
1. Ele constau in imunizare si respectarea stricta a regulilor de igiena referitoare la tuse, stranut, utilizarea batistei si a servetelelor de unica folosinta, spalarea corecta a mainilor. (!!!)Virusul prezinta sensibilitate crescuta la solutiile de curatare. Transmiterea prin contactul cu obiectele contaminate este rara.

2. Singura solutie pentru imunizare este vaccinarea. Oricine, la orice varsta, poate face vaccinul in scop profilactic, cu conditia sa nu fi dezoltat boala si sa nu aiba contraindicatii.

Vaccinului ROR este indicat pentru vaccinarea simultana rujeolica, urliana si rubeolica a persoanelor incepand de la varsta de 12 luni. Sub noua luni nu sunt disponibile date cu privire la eficacitatea si siguranta administrarii vaccinului.

In circumstante speciale – cum ar fi epidemiile de rujeola, calatoriile in regiune cu prevalenta mare a rujeolei vaccinul poate fi administrat la sugari incepand de la varsta de noua luni. O a doua doza poate fi administrata la cel putin patru saptamani dupa prima doza.

A doua doza este destinata persoanelor care din diverse motive nu au prezentat raspuns imunologic la prima doza.

La adulti vaccinul se poate face la orice varsta cu o singura conditie: sa nu fi dezvoltat boala pana in momentul respectiv. De exemplu, femeile nevaccinate si nediagnosticate cu rujeola pot sa-si faca vaccinul pentru a nu dezvolta ulterior multiple complicatii.

Am propus 2 masuri simple ce trebuie aplicate de urgenta. Schimbarea politicilor educationale si a celor privind medicamentele.
1. Educarea populatiei este esentiala, de la ore de educatie pentru sanatate obligatorii de la scoala pana la campanii de informare la Tv. Legea Ciuhodaru ce prevede difuzarea ,,minutului de sanatate” este promulgata si asteapta normele de aplicare. Sa stie fiecare cum se transmite boala, ce reguli de igiena trebuie respectate, ce riscuri si ce beneficii sunt in cazul imunizarii.
2. Asigurarea permanenta de vaccinuri sigure. Discontinuitatile si balbele privind provenienta vaccinurilor nu cresc increderea romanilor. Si e un moment bun pentru redeschiderea Institutul Cantacuzino. Am depus acest proiect si l-am sustinut de nenumrate ori in parlament