Dotari noi la Facultatea de Mecanica

asachi

De cateva zile, studentii de la Facultatea de Mecanica beneficiaza de echipamente de ultima generatie care au fost achizitionate printr-un proiect de cooperare transfrontaliera ce isi propune să inoveze în direcția industriei 4.0, ce se dezvoltă în întreaga lume. Printre principalele obiective regasim dezvoltarea domeniului „Robotică și mecatronică” în domeniul licenței, optimizarea curriculei disciplinelor bazate pe aceste domenii, dezvoltarea unui program de master la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Facultatea de Mecanica TUIASI  impreuna cu Universitatea Tehnică a Moldovei desfasoara in aceasta perioada proiectul „Cooperarea transfrontalieră în educația mecatronică inginerească”, cu scopul de a dezvolta domeniul atat in Romania cat si in Republica Moldova.

Conf. univ. dr. ing. Gelu Ianus, decan Facultatea de Mecanica UTI: „Avem in cooperare cu Universitatea Tehnica a Moldovei, proiect depus de aceasta, noi suntem in calitate de beneficiar . Este proiectul de cooperare transfrontaliera pentru dezvoltarea invatamantului ingineresc in domeniul mecatronicii. In cadrul acestui proiect am reusit sa achizitionam multe echipamente pe care ni le doream sa le avem in laboratoarele noastre de mecatronica atat noi cat si colaboratori nostri din Republica Modova, ehipamente care ajuta la o buna pregatire a inginerilor in domeniul mecatronicii atat la nivel de licenta cat si la nivel de master”.

Scopul proiectului este de a dezvolta in Republica Moldova proiectul de master in domeniul mecatronicii si roboticii, dar si modernizarea  laboratoarelor de la Facutatea de Mecanica a Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iasi.

Prof.univ.dr.ing. Gheorghe Prisacaru – Facultatea de Mecanica UTI:In ceea ce priveste dotarile, ne-am dorit foarte mult si s-a implinit pentru ca ne-am adus niste echipamente tinand cont de anumite realitati si una a fost dezvoltarea unei discipline pentru industria. Ne-am adus aici un robot 6 axe- Mitsubishi- un robot care a costat foarte mult, dotarile au ajuns in jur de 93 de mii de euro. Toate echipamentele de aici sunt facute cu componente industriale pe care le intalnim in marile fabrici. El poate sa apuce, sa mute”.

Proiectul implementat la Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași are o cu valoarea de 390.000 de euro si  își propune să inoveze în direcția industriei 4.0, ce se dezvoltă în întreaga lume.