Dosarul de coruptie UMF Iasi finalizat. Vasile Astarastoae si ceilalti acuzati au fost achitati

Procesul in care fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi, Vasile Astărăstoae a fost judecat in legatura cu prejudicierea unui proiect European, a fost finalizat.

Dupa 9 ani de proces, Curtea de Apel Suceava a decis ieri sa-i achite atat pe fostul rector, cat si pe ceilalti inculpati din dosar, printre care fostul director administrativ Daniela Drugus si directorul Centrului de Comunicatii al UMF, Adrian Ciureanu.

Catalin Boacna, avocat: “Decizia Instantei de la Curtea de Apel Suceava este intemeiata in principal de pe dispozitia articolului 7 litera A si anume ca fapta nu exista. Noi de asta consideram canedreptatea este cu atat mai mare pentru ca judecatorul a constatat categoric ca dupa 9 ani de proces, ca faptele pentru care au fost trimisi in judecata acesti inculpati, acesti oameni care aveau o reputatie buna, care la locurile lor de munca erau foarte apreciati, care in toti cei 9 ani de zile sa-si schimbe viata radical. Dupa 9 ani de zile, vine un judecator care spune ca fapta pentru care au fost trimisi in judecata nu exista“.

Judecatorii au considerat ca acest dosar nu ar fi trebuit sa ajunga niciodata intr-o instanta de judecata. Acuzatiile aduse sefilor de la UMF au vizat presupusa fraudare a unui proiect cu finantare european, precum si luarea de mita, abuz in serviciu, conflict de interese, fals in inscrisuri.

Adrian Ciureanu, director al Centrului de Comunicatii UMF: ‘Fiecare a avut propria agenda, iar fosta mea sotia a avut propria agenda, aceste 2 proprii agende, au generat un dosar care a durat 9 ani. Eu sunt absolut convins ca a fost un dosar fabricat, mai ales vazand sentinta. Sentinta zice ca fapta nu exista, nu ca nu au fost probe, nu ca nu-i prevazut de legea penala, nu, nu exista pur si simplu nu exista, nu a fost fals, nu a fost mita, nu au fost“.

Daniela Drugus a fost si ea achitata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si luare de mita, pentru acest lucru ea stand in arest preventiv in perioada 18 – 26 octombrie 2011.

Daniela Drugus, cadru didactic: “Cand am inteles ce este cu aceasta fapta, de luare de mita in favoarea unei institutii publice, va marturisesc sincer ca am spus ca daca eu voi fi condamnata pentru aceasta fapta, pe cuvant ca m-ati fi vazut precum alergatorul cu tricolorul pe el, cu o pancarda mare sunt cel mai prost functionar public din Romania, pentru ca ma straduiesc sa cer mita pentru o institutie publica, deci este de o aberatie, iar juridic nu are absolut nici un fundament, ca drep dovada“.

Totul a plecat de la proiectul privind construirea platformei de e-learning de la universitatea ieseana. Ieri, judecatorii au constat ca nici o acuzatie adusa inculpatilor nu este adevarata si i-au achitat pe acestia de orice presupusa infactiune. Prejudiciul s-a ridicat la o valoare de 60 de miliarde de lei vechi.