Doru Panescu: „Întrebare adresată ministrului Sănătății, Sorina Pintea, cu privire la stadiul proiectului spitalelor regionale!”

dav

dav

Comisarul european Corina Crețu a trimis prim-ministrului României, doamna Viorica Dăncilă, o scrisoare oficială în care solicită o serie de clarificări cu privire la măsurile pe care le ia statul românpentru ca procesul construirii celor trei spitale regionale de urgență să nu fie întârziat în vreun fel. Știu că ministrul Sănătății a fost recent la Iași, unde a declarat că proiectul este cel mai avansat și că se așteaptă să nu fie probleme suplimentare în ceea ce privește respectarea graficului de construire a spitalului. Însăși Corina Crețu, în scrisoarea deschisă, recunoaște că s-au înregistrat progrese în ceea ce privește pregătirea studiilor de fezabilitate, în evaluarea impactului asupra mediului și consolidarea capacității administrative a Unității de implementare a proiectelor din cadrul Ministerului Sănătății.

Doamna Corina Creţu ridică însă o serie de probleme, explicând că acestea ar trebui să fie rezolvate în paralel cu documentația tehnică, cu accent pe formarea personalului medical. Totodată, invocă un deficit existent acum pentru finanțare, de 1,2 miliarde de euro. Solicită, de asemenea, identificarea unor soluții prin care, după darea în funcțiune a spitalelor, să se asigure finanțarea acestora, ceea ce va implica, cu siguranță, cheltuieli semnificative.

De aceea am rugat-o pe doamna ministru să mă ajute să clarificăm câteva chestiuni:

  1. În prezent, există demarată vreo procedură care să ia în calcul formarea personalului medicalce va lucra la spitalele respective? Schema de personal va presupune asimilarea specialiștilor locali și regionali sau vor fi concursuri de angajări la nivel național?
  2. Despre ce deficit de finanțare de 1,2 miliarde de euro vorbește doamna Crețu și cum poate fi el acoperit?
  3. Care este stadiul construirii celor trei spitale? Există întârzieri asumate, există toată documentația necesară pentru a scoate la licitație contractele?

Am solicitat răspuns scris și vă voi prezenta informațiile de îndată ce îmi vor fi comunicate.