Doru Panescu: “Intrebare adresata ministrului Mediului, despre gestionarea răspândirii ambroziei la nivelul României!”

dav

dav

Problema consecințelor provocate de ambrozie în rândul persoanelor cu teren alergic pronunțat este una foarte serios tratată în Europa, unde sunt lansate an de an campanii ample de informare şi acţiuni de erbicidare și eliminare a plantei. În țara noastră, din informațiile pe care le avem din presă, există încă multe situaţii care ne arată că nu sunt luate în serios efectele provocate de această plantă, deși în 2018 a fost votat un proiect de lege care prevede o campanie de prevenție, dar și amendarea celor care nu iau măsuri pentru eliminarea ambroziei. Undeva, pe firul administrativ, implementarea acestei legi suferă: există multe societăți comerciale, constructori, instituții publice care dețin terenuri și nu au luat măsurile corespunzătoare pentru erbicidare, în ciuda faptului că amenzile sunt consistente – până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 20.000 de lei pentru entitățile juridice.

Medicii din spitalele din țară raportează că în această perioadă se prezintă mulți pacienți cu simptome de răceală, care au luat medicamente pentru mai multe zile, chiar săptămâni, fără rezultate. Oamenii nu și-au dat seama însă că, de fapt, aveau o formă de alergie provocată de ambrozie: respirație îngreunată, ochi roșii, dureri de cap. Formele grave pot avea efecte foarte dureroase, care îi împiedică pe cei afectaţi să meargă la muncă. În plus, medicii avertizează că expunerea îndelungată la ambrozie provoacă riscul dezvoltării unei alergii și de către persoanele care nu sunt în primă fază afectate de această plantă.

Deși nu există o hartă la nivel național, cel puțin nu una care să fie disponibilă publicului, există unele date, pe diferite platforme. De exemplu, pe hartaambroziei.ro, la nivelul municipiului Iași apare o concentrație mare de ambrozie în cartierele Canta, Păcurari și în zonele limitrofe – Valea Lupului, Bârnova, Miroslava. Și aici discutăm doar de cazurile raportate de cei afectați direcți, așadar situația în teren s-ar putea să fie mai îngrijorătoare.

În condițiile în care specialiștii avertizează că ambrozia este una dintre cele mai alergene plante din România, că erbicidarea ei se face foarte greu (nu e suficientă cosirea pentru a omorî de tot planta) și că înmulțirea ei, vara, se face pe o scară foarte mare, dacă nu a fost eliminată încă din luna iunie, am rugat-o pe doamna ministru să îmi răspundă la câteva întrebări, pentru a putea înțelege situația la nivel național:

  1. Au fost desfășurate campanii de informare, la nivel național, cu privire la importanța eliminării ambroziei de către persoanele fizice și juridice și pentru a evidenția riscul de sănătate și cel legal, la care se expun cei care nu iau măsurile corespunzătoare?
  2. Există la Ministerul Mediului o evidență cu cele mai afectate zone din România de prezența ambroziei?
  3. Aveți o statistică cu sancțiunile acordate la nivelul țării, pornind de la avertisment și până la amenzile cele mai mari? Care este cuantumul și numărul sancțiunilor date?
  4. Există un plan de prevenire care se implementează anual, în întreaga țară, pentru a încerca diminuarea din ce în ce mai mult a răspândirii ambroziei?

Am solicitat răspuns scris și îl voi face public de îndată ce îmi va fi comunicat.