Donezi sange, daruiesti viata!

Sharing is caring!

Studentii, rezidentii si profesorii de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr T Popa” din Iasi au donat sange pentru pacientii suferinzi. Campania vine ca urmare a solicitarilor multiple venite din partea spitalelor, care au nevoie, in permanenta, de plasma care asigura activitatea vitala a tesuturilor. Initiatia apartine Asociatiei ROR, care a reusit ca holurile Centrului de Transfuzii sa fie aglomerate.

Studenta in anul III la Chinetoterapie, Diana a donat sange pentru prima data, constienta fiind ca gestul ei va aduce o picatura de sanatate pacientilor internati in spitalele din Iasi.

Diana Stefan, studenta UMF Iasi: “Atunci cand o persoana doneaza, beneficiaza trei persoane de sangele donat. Este un bine facut oamenilor din societate”.

Dragos este donator constant, de 14 ani ii ajuta pe cei aflati pe patul de spital.

Dragos Costiniu Alexandru, donator: “Este o alegere personala, simpla, trebuie sa stii ca vii aici, sa faci un bine cuiva, nu vii ca sa ai o zi libera. Eu vin pentru ca vreau sa imi ajut semenii si mi se pare normal si ok ca daca poti sa faci asta, sa o faci. Intr-o masura, iti da un sentiment de bine”.

Zilnic, 1 din 10 romani are nevoie urgent de sange. Si doar 2% din popularia tarii face acest gest. Medicii spun ca, in medie, in spitalele dinRomania este nevoie de cel putin 1.000 de l de sange, pentru diverse interventii chirurgicale sau tratamente de specialitate.

Prof. univ. dr. Camelia Bogdanici, sefa Clinicii de Oftalmologie, Spitalul “Sf Spiridon: “In primul rand, donand salvam nu o viata, ci cel putin trei vieti, acesta este esentialul pentru noi. Daca nu avem sange, anumite cazuri nu se pot opera, este riscul de a se intampina o complicatie, este riscul la un moment dat, din pacate, de a muri si atunci trebuie sa facem acest lucru. Donand ne facem bine si noua, dar facem bine si celorlalti. Donand facem un act de mare finite si de onoare, iar cel care este salvat cu picatura aceea, tot timpul o sa pomeneasca pe cei care dau sangele lor”.

Conf. dr. Paraschiva Postolache, medic Spital de Pneumoftiziologie: “Sunt o multitudine de afectiuni pentru care pacientii au nevoie de administrare de sange. Si cei care au afectiuni hematologice de diverse tipuri, si ei au nevoie de sange. Sangele este foarte important pentru foarte multe afectiuni, mai ales pentru pacientii la care se intervine chirurgical, dar sunt si pacienti cu afectiuni hematologice si nu numai, care au nevoie de sange. Mai avem si pacienti care au grupe rare de sange sau RH negativ si atunci gasim mult mai greu si apelam la populatia din intreaga tara sa ne sara cineva in ajutor”.

Sunt zile in care la Centrul de Transfuzii din Iasi vin cel mult 30 de oameni, in conditiile in care numarul donatorilor ar trebui sa fie cel putin de trei ori mai mare.

Dr. Lavinia Scripcaru, sef Centrul Regional de Transfuzii Iasi: “Numarul zilnic de donatori de care am avea nevoie este in jur de 80-100 de persoane. Zilnic, avem solicitari cu spitalele cu care avem contracte de distribuire a componentelor sanguine, in numar de 17 spitale, dintre care trei sunt spitale private si am reusit sa onoram mare parte din aceste solicitari”.

Campania “Doneaza sange si vei darui viata” este derulata de Asociatia ROR. Presedintele organizatiei este cel care a reusit sa mobilizeze studentii, rezidentii si profesorii de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr T Popa”.

Oana Rotaru, presedintele Asociatiei ROR: “Asociatia ROR a dat startul campaniei “Doneaza sange si vei darui viata” anul trecut in luna aprilie, chiar de Ziua Internationala a Sanatatii. Iesenii au fost atenti si au daruti din timpul lor, donand sange, deci daruind viata semenilor lor. Lipsa sangelui in centrele de transfuzii este bine cunoscuta, astfel incat, in prag de sarbatori, studentii de la UMF, medici rezidenti, doctori au spus da si astazi si nu numai astazi, vor dona sange, vor darui viata”.

Cele mai mari solicitari de pungi cu sange sunt facute de Institutul Regional de Oncologie, Spitalul de Pediatrie “Sf Maria” si Spitalul “Sf Spiridon” din Iasi.

shares