Donald Tusk, dupa alegerile din Polonia: „I-am scos de la putere!”

Cele trei partide de opoziție din Polonia par să fi câștigat suficiente voturi pentru a înlătura partidul naționalist conservator aflat la guvernare. Liderul opoziției poloneze Donald Tusk a declarat începutul unei noi ere pentru țara sa, după ce partidele de opoziție păreau să fi câștigat suficiente voturi la alegerile parlamentare de duminică pentru a înlătura partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS).

PiS s-a certat cu aliații și s-a confruntat cu acuzații de erodare a statului de drept în cei opt ani de putere. Se pare că alegătorii au fost mobilizați ca niciodată, votând în număr și mai mare decât atunci când națiunea a înlăturat autoritățile comuniste în 1989. 

Dacă rezultatul prezis de exit poll se menține, Lege și Justiție a câștigat, dar a și pierdut. A primit mai multe locuri decât oricare alt partid, dar mai puține decât la alegerile precedente și nu sunt suficiente pentru a putea conduce un guvern eligibil.

Sondajul Ipsos a sugerat că Lege și Justiție a obținut 200 de locuri. Partenerul său potențial, Confederația de extremă dreaptă a obținut 12 locuri.  

De asemenea, a arătat că trei partide de opoziție au câștigat probabil un total de 248 de locuri în camera inferioară a parlamentului, Sejm, cu 460 de locuri. 

Cel mai mare dintre grupuri este Coaliția Civică, condusă de Tusk, fost prim-ministru și fost președinte al Uniunii Europene. A câștigat 31,6% din voturi, a spus exit poll-ul.

„Sunt politician de mulți ani. Sunt un atlet. Niciodată în viața mea nu am fost atât de fericit că am ocupat aparent locul doi. Polonia a câștigat. Democrația a câștigat. I-am scos de la putere”, le-a spus Tusk susținătorilor săi.

„Acest rezultat ar putea fi încă mai bun, dar deja astăzi putem spune că acesta este sfârșitul vremurilor proaste, acesta este sfârșitul legii și justiției”, a adăugat Tusk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *