Doliu în cultura românească! Soprana Mariana Nicolesco a murit la vârsta de 73 de ani

Mariana Nicolesco

Soprana Mariana Nicolesco a încetat din viață la vârsta de 73 de ani. „S-a stins o viaţă de om, o voce inconfundabilă, un artist complet”, a spus ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

„Această seară ne aduce într-un moment al despărţirii de o stea memorabilă a lumii lirice! Îndureraţi, ne luăm rămas bun de la Primadonna Assoluta: Mariana Nicolesco. Descrisă în cuvinte precum Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta sau Diva Divină, Mariana Nicolesco lasă în urmă un univers pe care l-a îmbogăţit nemărginit cu prezenţa sa în această lume”, au transmis reprezentanții Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

Potrivit TVR, soprana Mariana Nicolesco era internată într-un spital din Bucureşti.

Aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divină pe cele mai prestigioase scene şi în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Veneţia.

A interpretat în premieră mondială capodopera Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki la celebrarea a 3000 de ani ai Oraşului Sfânt.

Invitată de Papa Ioan Paul II, Mariana Nicolesco a cântat minunatele colinde româneşti la Primul Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione şi urmărit de peste un miliard de oameni.

Mariana Nicolesco a fost Membră de Onoare a Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, de asemenea Membră de Onoare a Academiei Internaţionale ”Mihai Eminescu” din Craiova, Profesor Honoris Causa al Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Profesor Onorific precum şi Doctor Honoris Causa al Universităţii Transilvania din Braşov, Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte din Chişinău, unde a susţinut conferenţa pe tema “Sărbătorim Centenarul Marii Uniri prin Arta Sacră a Cântului”, Membră a Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris. Primeşte Premiul Constantin Brâncoveanu “pentru întreaga sa carieră de excepţie”.