Doi rusi si un ucrainean au fost gasiti vinovati de un tribunal olandez pentru doborarea zborului Amsterdam – Kuala Lumpur din 2014

zbor amsterdam kuala lumpur

Un tribunal olandez a găsit trei bărbați vinovați de crimă pentru că au doborât un avion de pasageri deasupra Ucrainei în 2014. In total au murit 298 de persoane. Instanța a constatat că o rachetă de fabricație rusească, furnizată din Rusia și lansată de un grup armat aflat sub control rusesc, a doborât zborul MH17.

Bărbații – doi ruși și un ucrainean – au fost găsiți vinovați in absenta și condamnați la închisoare pe viață. Un al treilea rus a fost achitat. Atacul cu rachetă a fost una dintre cele mai notorii crime de război din Ucraina înainte ca acuzațiile de atrocități din această țară să devină o realitate aproape zilnică.

Multe dintre rudele victimelor consideră că, dacă lumea ar fi reacționat diferit și ar fi adoptat o poziție mai dură împotriva Rusiei în urmă cu opt ani, invazia Ucrainei și instabilitatea geopolitică care a urmat ar fi putut fi evitate.

Judecătorii au decis că a fost o acțiune deliberată de doborâre a unui avion, chiar dacă cei trei vinovați au avut intenția de a doborî un avion militar, nu unul civil.

Igor Girkin, liderul militar al așa-numitei Republici Populare Donețk, a fost condamnat pentru desfășurarea rachetei și pentru că a cerut ajutorul Rusiei. Serghei Dubinsky a fost găsit vinovat că a ordonat și a supravegheat transportul lansatorului de rachete Buk. Leonid Kharchenko a fost găsit vinovat că a supravegheat Buk, acționând la instrucțiunile lui Dubinsky.

Oleg Pulatov a fost singurul dintre cei patru acuzați care a avut reprezentare juridică la proces. Judecătorii l-au achitat, deși au constatat că știa despre rachetă.

Boeingul 777 al companiei Malaysia Airlines zbura la 1.000 de metri deasupra spațiului aerian restricționat. La ora 13:20, acesta a pierdut contactul cu controlul traficului aerian.

Cei 298 de oameni aflați la bord, proveneau din 17 țări, 196 erau din Olanda, 43 din Malaezia, 38 din Australia și 10 din Marea Britanie. Își făcuseră bagajele pentru vacanțe de vis, o conferință despre SIDA, reuniuni de familie și altele. Într-o clipă, toate planurile de viitor au fost șterse.

La 17 iulie 2014, 298 de persoane, dintre care 80 de copii și 15 membri ai echipajului, s-au îmbarcat la bordul zborului 17 al Malaysia Airlines cu destinația Kuala Lumpur, pe aeroportul Schiphol din Amsterdam.

Avionul zbura la 33.000 de metri deasupra Ucrainei. Erau primele zile ale eforturilor Rusiei de a controla anumite părți ale țării.

La acea vreme, aceasta era o zonă de conflict la un nivel relativ scăzut, dar luptele se extinseseră recent în aer. În lunile precedente, o serie de avioane militare fuseseră doborâte.

Ca răspuns, Ucraina a închis spațiul aerian la altitudini mai mici – până la 32.000 de picioare. Dar avioanele continuau să traverseze țara.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)