Doi romani salvati de un donator din Bulgaria

echipa-transplant-organe

Doi români au fost salvaţi prin transplant datorită acordului de colaborare dintre Agenția Națională de Transplant şi Agenția Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria. Un tânăr de 18 ani şi un alt pacient de 59 de ani au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant renal datorită generozităţii unei familii din Bulgaria.

Mulţumită gestului familiei unui donator aflat în moarte cerebrală la UniHospital, Panagyurishte – Bulgaria, şi eforturilor susţinute ale echipelor medicale din cele două ţări, viaţa a fost predată, precum o ştafetă, de la un cetăţean bulgar către doi români.

Dr. Guenadiy Vatachki, consilier ANT, medic specialist chirurgie IC Fundeni: “Mulțumim cu profund respect și recunoștință în primul rând familiei donatorului pentru gestul făcut, precum și echipei medicale de la UniHospital, Panagyurishte, şi colectivului Agenției Executive de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria pentru efortul deosebit depus în realizarea acestei misiuni salvatoare de vieți şi pentru colaborarea extraordinară pe care am avut-o. De asemenea, mulţumim Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov pentru sprijinul promt acordat în transportul echipelor de prelevare şi organelor. Echipa de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni, formată din Dr. Vlad Olaru şi Dr. Lucas Discălicău, s-a deplasat, în data de 23 noimebrie, la UniHospital, Panagyurishte, pentru prelevarea rinichilor de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe. Astfel, la Centrul de Transplant Renal al IC Fundeni, alţi doi pacienţi, de 18 ani şi, respectiv, de 59 ani, au fost salvaţi în urma intervenţiilor de transplant renal realizate cu succes de echipele de chirurgi conduse de Dr.Cătălin Baston şi Dr. Costin Gîngu.”