Doi medici vindecati de Covid au donat plasma pentru bolnavii in stare grava

La Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Iasi s-au efectuat primele prelevari de plasma de la persoane vindecate de Covid 19. Primii donatori au fost doi medici, care au indeplinit criteriile pentru a dona. Miercuri, alte doua persoane sunt programate sa doneze iar joi inca o persoana.

„In cursul zilei de azi am avut doi donatori programati pentru a dona plasma prin procedura de plasmafereza, bogata in anticorpi, persoane care au trecut prin boala, care au fost confirmate negative si au trecut criteriul de 14 zile de izolare. Persoanele au fost programate din timp, s-au luat legatura cu ele, li s-a explicat procedura, li s-a luat cateva date informative. Ulterior, la Centrul de Transfuzii li s-a facut consultul pentru a vedea daca indeplinesc criteriile de eligibilitate. Li s-a recoltat probe biologice. De asemenea, foarte important daca indeplinesc conditiile biologice pentru a se inscrie in aceasta procedura si ne-am bucurat foarte tare atat noi cat si dansii ca au putut fi eligibili. Este vorba de doi medici, un barbat si o femeie. Primul este din Suceava, doamna doctor este din Pascani”, a spus Lavinia Scripcaru, sefa Centrului Regional de Transfuzie Sanguina din Iasi

Probele acestora, formata din cate 3 unitati de cate 200 ml de plasma vor fi supuse altor analize de laborator iar ulterior daca analizele tip screening vor iesi bune, plasma acestora vor fi trimise catre laboratorul central de la Bucuresti, de la nivelul Institutului National de Hematologie Transfuzionala unde vor avea loc noi testari, ce nu pot fi efectuate pe plan local.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!