Doi frați suspecți de spionaj în favoarea Rusiei, judecați în Suedia

spion

Un fost lucrător al poliției de securitate și al forțelor armate suedeze a fost judecat vineri împreună cu fratele său, ambii fiind acuzați de spionaj în favoarea Rusiei, transmite Reuters.

Procurorii au declarat la începutul acestei luni că rechizitoriul îi acuză pe cei doi de acțiuni îndreptate împotriva sistemului de informații și securitate al Suediei.

Bărbații, în vârstă de 42 și 35 de ani, au fost reținuți anul trecut și au negat anterior toate acuzațiile.

Ei sunt suspectați că au furnizat agenției ruse de informații GRU informații clasificate timp de un deceniu. Fratele mai mare este, de asemenea, acuzat de manipulare gravă neautorizată de informații secrete, potrivit procuraturii.

Anton Strand, avocatul celui mai în vârstă, a declarat joi că clientul său continuă să nege acuzațiile.

„A lucrat în diferite poziții pentru guvernul suedez și a făcut întotdeauna tot ce a putut pentru a face o treabă bună într-un mediu foarte dificil”, a declarat Strand.

Avocatul celui de-al doilea frate nu a fost disponibil joi pentru comentarii.

Suedia, timp de secole o națiune neutră, speră să se alăture în curând alianței militare occidentale NATO, pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de securitate după invazia Rusiei în Ucraina.

Se așteaptă ca procesul să se desfășoare în cea mai mare parte cu ușile închise din cauza preocupărilor legate de securitatea națională. Se preconizează că va dura cel puțin până la 12 decembrie.

Într-un caz separat, poliția suedeză a arestat săptămâna aceasta două persoane suspectate de spionaj. Una dintre ele este suspectată de activitate ilegală gravă de informații împotriva Suediei, precum și a unei alte țări.

Poliția nu a precizat dacă suspecții sunt cetățeni suedezi sau străini și nici nu a spus pentru cine se presupune că ar fi spionat.