Doi eurodeputați au insultat Bulgaria și România în cadrul unei dezbateri pe tema Schengen

spațiul Schengen

CE speră că Consiliul UE va lua decizia istorică în decembrie. Bulgaria și România îndeplinesc toate criteriile de aderare la Schengen. Și asta de 11 ani încoace. Aceasta a fost poziția comună a Comisiei Europene și a tuturor partidelor din Parlamentul European, exprimată în cadrul unei dezbateri la Strasbourg, potrivit Novinite.com.

În mod surprinzător, însă, doi eurodeputați din Germania și-au folosit minutul alocat pentru a insulta ambele țări. Pe fondul unor declarații aproape identice despre cum a sosit momentul ca cetățenii Bulgariei și României să călătorească liber, deputatul din partea partidului „Identitate și Democrație” (ID) Gunnar Beck a subliniat în mod explicit că, potrivit „Transparency International”, cele două țări nu numai că nu fac progrese în lupta împotriva corupției, dar situația chiar se înrăutățește. „În loc să extindem Schengen cu 3 țări corupte (se așteaptă o decizie și pentru Croația), trebuie să regândim urgent acest lucru prin extinderea controalelor la frontierele interne și protecția eficientă a celor externe”, a declarat Beck. În opinia sa, acceptarea celor două țări va crește migrația în masă în UE, iar acestea sunt în continuare susceptibile la corupție.

„Colegului meu din Germania vreau să-i spun că toate canalele pentru migranții ilegali din Europa sunt germane”, a răspuns eurodeputatul bulgar Andrey Slabakov.

Un alt german, tot de la ID, a continuat provocările povestind cum, călătorind prin România în drumul său spre Ucraina, a fost foarte surprins de infrastructura precară.

„România este vestul sălbatic al Europei

Vestul sălbatic în mijlocul Europei. Cum este posibil ca această țară să fie membră a UE? Ucraina obișnuia să aibă o infrastructură și o ordine mult mai bună. Nu a văzut nimeni asta când au acceptat România?”. a întrebat Guido Reil. În ceea ce privește Bulgaria, el a pus problema graniței cu Turcia, care, potrivit lui, a fost în mâinile mafiei timp de mulți ani. Acum au recuperat-o, dar asta înseamnă că mafia poartă acum doar o uniformă. „Când se varsă bani în țările corupte, se crede că lucrurile se vor îmbunătăți. Nu – banii sunt pur și simplu folosiți pentru corupție.

Bulgaria și România nu ar trebui să fie nici în UE, nici în Schengen”.

Ambii germani au fost criticați pentru cuvintele lor dure atât de președinta reuniunii, cât și de o mare parte a eurodeputaților.

Pentru ca intrarea în zona de liberă circulație să devină un fapt, este nevoie de unanimitate între toți membrii UE. Se așteaptă ca la summitul lor din 15 și 16 decembrie să aibă loc un vot pe această temă

În timpul dezbaterii, a devenit clar că mai multe țări, inclusiv Germania și Franța, și-au exprimat anterior îngrijorarea, dar acum și Emmanuel Macron și Olaf Scholz susțin extinderea. Cu toate acestea, Olanda se opune în continuare. „Această poziție negativă nu poate fi justificată. Îi cer premierului Mark Rutte să nu aplice standarde duble și să se dea undă verde Bulgariei și României”, a declarat de la tribună olandeza Sophie in’t Veld de la „Renew Europe”. Ea a fost și președinta grupului de monitorizare din PE, care a evaluat anul trecut starea statului de drept în Bulgaria.

„Comisia Europeană susține pe deplin aderarea Bulgariei și României la Schengen. Sperăm că, în cele din urmă, în decembrie, Consiliul UE va lua decizia istorică și îi va lăsa pe cetățenii Bulgariei, României și Croației să împărtășească cu noi una dintre cele mai mari realizări ale integrării noastre”, a asigurat încă o dată șeful adjunct al CE, Margaritis Schinas . El a făcut o evaluare foarte bună a „activității colegilor bulgari și români și a modului în care se ocupă de gestionarea frontierelor. Ei au fost un exemplu în cazul valului de refugiați ucraineni. Suntem mândri de ei”.

Aceeași poziție a venit și din partea celui mai mare partid, PPE. „Bulgaria și România sunt pregătite pentru Schengen și încă din 2011 așteaptă undă verde din partea Consiliului. 11 ani fără niciun progres. Acest lucru este inacceptabil, noi, ca și celelalte partide din Parlamentul European, susținem pe deplin aderarea lor. Locul lor este acolo. Pentru noi nu există cetățeni de primă și de a doua mână, nu există motive obiective pentru a refuza să îi acceptăm în Schengen. Vreau să îi asigur pe prietenii noștri de la Sofia și București că se bucură de sprijinul deplin al PPE”, a declarat președintele partidului, Manfred Weber.

Astfel, extinderea spațiului Schengen a fost susținută de o mare parte a PE. De asemenea, au avut loc discursuri din partea tuturor eurodeputaților bulgari. Anterior, aceștia au ieșit cu o declarație generală cu o scurtă trecere în revistă a pregătirii tehnice pentru protecția frontierelor externe ale Bulgariei și României, confirmată de CE încă din 2011. „Până în acest moment, însă, decizia Consiliului rămâne în întregime politică. Se ascunde în spatele unor argumente birocratice, invocând motive care nu au legătură directă cu gestionarea frontierelor”, au scris cei 17 reprezentanți bulgari.

Cu toate acestea, nu s-a planificat adoptarea unei rezoluții miercuri, ci la sesiunea plenară din 17-20 octombrie.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din Schengen. Deputații europeni au solicitat în repetate rânduri ca Bulgaria și România să fie admise pe deplin în Schengen, cum ar fi în rezoluția din 2018 pe această temă, în rezoluția din 2020 privind starea Schengen în contextul pandemiei și în raportul din 2021 privind funcționarea spațiului Schengen.