Doi dintre pacienti cu hipotermie ajunsi la Spitalul Sf. Spiridon au murit

UPU-Spiridon

Singuri, batrani, bolnavi si infometati. Aceasta este soarta multor persoane in varsta care trebuie sa indure singuri greutatile vietii. Mai ales pe timpul iernii cand ar avea nevoie de sprijinul unor persoane pentru a le pune lemne in soba. Din pacate, unii dintre ei mor in conditii greu de imaginat, in frig. Chiar daca medicii incearca sa ii ajute, oamenii pierd lupta cu viata pentru ca batranii sunt adusi cu stari de hipotermie avansate. Doar ieri au murit doua persoane in judetul Iasi din cauza frigului.

Numai batran sa nu fii. Multe familii de batrani din judetul Iasi au de purtat o lupta grea in aceasta iarna din cauza frigului. O tragedie s-a intamplat zilele acestea in localitatea Sipote, unde o femeie de 81 de ani care locuia cu sotul ei a murit din cauza frigului si a foamei. Batranul cu greu poate sa spuna ceea ce s-a intamplat.

Vai de capul ei…Nu avem… Este greu. Cred ca si eu astept… S-a dus… Nu mai pot. De cinci ani de zile zace la pat„, a spus sotul batranei care a murit.

Vecinii spun ca stiu situatia in care se aflau cei doi batrani si ca incercau sa ii mai ajute din cand in cand.

Au avut lemne dar  nu i-a tras soba. Eu nu m-am dus. Au murit de foame ca nu au mancat. Si de foame si de frig, de toate”, a spus o vecina.

Medicii au incercat sa o salveze pe batrana dar pe fondul bolilor cronice, femeia a pierdut lupta cu viata.

Diana Cimpoeșu, coord.UPU-SMURD Iași: „A fost adusa in urgenta comatoasa cu patologie foarte severa avand pe examenul radiologic tuberculoza, probabil o boala veche care nu a fost suficient tratata. Pacienta a fost intubata, ventilata mecanic dar la momentul in care si-a recapatat temperatura normala de 36 de grade a instalat pe fondul afectiunilor cronice si a acestei afectiuni extrem de grave hipotermie acuta 22 de grade stop cardiorespirator care nu a rapsuns la manevrele de resuscitare„.

Din pacate, acesta este cel de-al treilea caz de hipotermie soldat cu deces din acest sezon. Medicii spun ca victimele trebuie transportate de urgenta la spital pentru ca temperatura corporala scade cate un grad la fiecare ora de expunere la frig.