Document măsluit pe biroul lui Alexe: aviz ilegal pentru un bloc în Centru

cs

În mod incredibil, Consiliul Județean a emis un aviz favorabil pentru construirea unui bloc în zona centrală a Iașului, deși consilierii din Comisia de Urbanism au decis să respingă proiectul.

Două documente ale aceleiași instituții se bat cap în cap: decizia  Comisiei de Urbanism din 3 martie 2021 respinge proiectul PUZ, în vreme ce Avizul Unic eliberat pe 9 martie este unul favorabil.

Documentul eliberat de Comisia de Urbanism este semnat de către președintele comisiei, liberalul Sorin Trandafirescu, și de către secretarul Dorel Lebădă de la PSD.

Pe Avizul Unic apare numele președintelui Consiliului Județean Costel Alexe însă unul dintre cei doi vicepreședinți, Marius Dangă ori Sorin Afloarei, a semnat în locul acestuia. De asemenea, documentul este semnat și de funcționari din aparatul de specialitate al instituției.

Proiectul a ajuns pe masa consilierilor județeni din Comisia de Urbanism deoarece terenul pe care se intenționează ridicarea blocului cu trei etaje este amplasat într-o zonă protejată istoric, iar în acest caz legea impune eliberarea unui Aviz Unic. Proiectul a fost aprobat inițial printr-un PUZ similar din 2016, însă proprietarii au solicitat un nou PUZ pentru modificarea aliniamentelor. Terenul de doar 550 mp se află în coproprietatea a patru persoane fizice: Gheorghe Achelăriței, Cristian Ioan, Marian Golescu, Ciprian Struluciuc.

Pe acest teren autoritățile locale au avizat ridicarea unui bloc înalt de 13 metri.

Terenul se află în centrul Iașului, pe strada Iordachi Lozonschi și, conform PUG, este amplasat într-o zonă centrală, situată în interiorul perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural-urbanistice. Reglementările urbanistice pentru această zonă prevăd indicatori urbanistici maximali POT maxim – 50% și CUT maxim – 0,80. Conform Legii nr. 350/2001 republicată, indicatorii urbanistici pot fi modificați în limita a maxim 20%, în cazul CUT maxim de la 0,80 la 0,96.

În realitate, într-o Zonă Construită Protejată, s-a permis un CUT (Coeficient de Utilizare al Terenului) dublu față de maximul permis de lege, respectiv de 1,85 față de maxim 0,96. Astfel, blocul va avea o suprafață desfășurată dublă față de ceea ce permite legea.

Sursă text/foto: 7 Iași