Doar ieșenii au voie la Sf. Parascheva

sf parascheva

Pelerinajul de la Sfanta Cuvioasa Parascheva doar pentru ieseni. Decizia a fost luata de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, iar masura prevede sustinerea activitatilor religioase doar cu pelerini care au domiciliu sau resedinta in orasul respectiv. Credinciosii care se aseaza la rand vor fi legitimati de autoritati, iar in cazul in care se dovedeste ca sunt din alt judet vor fi sanctionati.

Unul dintre cele mai mari pelerinaje din tara va avea anul acesta credinciosi doar din Iasi. Raed Arafat a anuntat, cu trei zile inainte de inceperea pelerinajului de la Sfanta Parascheva programat in perioada 8-15 octombrie, ca doar cei din localitate vor putea fi prezenti. Insa, in ciuda anunturilor oficiale, la randul din curtea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei s-au asezat credinciosi din toate orasele tarii.

Nu vedeti ca zilele sunt din ce in ce mai grele si mai rele. Nu stii ce te asteapta intr-un sfert de ora, nu numai pana la pelerinaj. Pelerinajul este de o saptamana, desi mai sunt 8 zile. Vine lumea dezamagita. Nici eu nu m-am gandit ca ajung astazi aici. Am vazut la televizor cu Covid-ul asta, cand vezi asa nu mai ai incredere in tine sau pentru altceva”, a spus un pelerin.

Astazi s-au intrunit intr-o sedinta comuna oficialitatiledin judetul Iasi si au discutat cele mai accesibile solutii. Astfel, pelerinii care aleg sa participe la hramul sfintei Parascheva vor fi legitimate de autoritati.

Marius Danga – sef cancelarie, Institutia Prefectului Iasi

Astazi am constatat ca mare parte din ceea ce am stabilit, mai ales in ceea ce priveste fortele de ordine si modul in care se vor activa, ramane in picioare. Vom suplimenta cu  actiunile care privesc realizarea unor filtre concentrice la intrarea in judet si municipiu. Astfel asiguram punerea in aplicare a deciziei luate aseara de CNSU.

Vestea ca pelerinajul nu este pentru toti, i-a luat prin surprindere pe organizatorii evenimentului religios.

Marian Timofte – vicar administrativ la Mitopolia Moldovei si Bucovinei

Data fiind aceasta dispozitie aseara, nu s-au putut lua multe masuri. Ea a venit in mod surprinzator. Inclusiv noi suntem in situatia de a mai reconsidera anumite aspecte cu caracter administrativ, nu liturghic legate de hramul Sf. Parascheva.

Credinciosii din alte judete pot participa la evenimentul religios de la distanta, adica pot privi in curtea Mitropoliei de pe pietonalul Stefan cel Mare sau de pe monitoarele amplasate in oras.