Doar 5% dintre deținuții de la Penitenciarul Botoșani vor vota

ED646707-215B-4380-B74D-45B554F6CA84

Doar 5% dintre deţinuţii aflaţi în Penitenciarul Botoşani vor vota la alegerile locale de duminică, potrivit datelor centralizate de unitatea de detenţie.

Din cele 539 de persoane private de libertate din Penitenciarul Botoşani doar 31 au drept de vot la alegerile de duminică, iar dintre acestea doar 27 şi-au exprimat intenţia de a participa la scrutinul pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, a consilierilor judeţeni, a primarului municipiului Botoşani sau a consilierilor locali.

Hotărârea nr. 81/2020 a Biroului Electoral Central privind aplicarea unitară a unor prevederi legale în materia exercitării dreptului de vot la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 prevede că „persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, şi care au domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află penitenciarul sau locul de deţinere, iar în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deţinere, votează prin intermediul urnei speciale”.