Doar 4% dintre romani traiesc decent

foto_bani

Studii recente arata ca o familie din mediul urban, cu doi copii,  are nevoie intr-o luna de 7000 de lei ca sa traiasca decent.  Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții. Din pacate, puţin peste 200.000 de români câştigă peste 1.000 de euro net pe lună, iar asta înseamnă cam 4% din totalul populaţiei.

La noi, un adult are nevoie de aproximativ 2.500 de lei pe lună, pentru o viaţă fără lipsuri. Matematic, trebuie să câştige cel puţin salariul mediu pe economie, ca să-şi întreţină locuinţa, să aibă o alimentaţie echilibrată, haine noi şi să plece în vacanţă o dată pe an. Un cuplu fără copii, care locuieşte într-un oraş reşedinţă de judeţ, are nevoie de 4.146 lei pentru acelaşi obiectiv.

Suma creşte considerabil atunci când în familie apare primul copil – trece de 5.000. Dacă părinţii au doi copii, atunci au nevoie de aproape 7.000 de lei pe lună. În calcul au fost incluse cheltuielile cu studiile copiilor, tratamentele medicale şi ieşirile în oraş.