Doar 10 la suta dintre românii cu hepatită B sunt diagnosticaţi

Sharing is caring!

Doar 10 la suta dintre românii cu hepatită B sunt diagnosticaţi si doar 1% dintre acestia sunt tratati sau sunt eligibili pentru tratament. Sunt date ingrijoratoare care plaseaza Romania pe
primele locuri in Europa, dupa Albania si Belarus, in privinta numarului de persoane infectate.

Aproximativ 680.000 de români sunt infectați cu virusul hepatitei B. După Albania și Belarus, România are cea mai ridicată prevalență a HBV din Europa. Cu toate acestea, 90% din populația
infectată nu este conștientă de infecție, iar 99% dintre cei eligibili pentru tratament rămân netratați. Rata de tratament din România este una dintre cele mai scăzute din regiune, iar daca nu se iau măsuri, va continua să crească numărul deceselor cauzate de boli ale ficatului asociate infecției cu virusul hepatitei B.

In România, principalele probleme în abordarea hepatitelor virale vizează: lipsa măsurilor sistematice de depistare a persoanelor infectate; lipsa finanţărilor pentru testare fără a fi nevoie de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist; lipsa unui registru al cancerului hepatocelular (HCC); lipsa unui corp de asistenţi medicali specializaţi în managementul hepatitelor virale; lipsa unui sistem naţional şi eficient de monitorizare a hepatitelor virale.

Un studio publicat pe data de 26 martie arata ca La nivel golobal aproximativ 90% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei B nu sunt conştiente că trăiesc având o boală incurabilă. Studiul mai arată că, deşi există un vaccin împotriva hepatitei B, doar jumătate dintre nou-născuţii din întreaga lume au acces la această formă de protecţie. În plus, mai puţin de 1% dintre mamele infectate cu acest virus (sursă primară de transmitere a virusului) sunt sub tratament adecvat, existând un risc ridicat de infectare a copiilor.

shares