DNA va ataca pe căi extraordinare toate dosarele închise prin deciziile CCR legate de prescripția specială

Procurorii DNA vor introduce căi extraordinare de atac în toate dosarele în care s-au dictat soluții definitive de încetare a proceselor penale, ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția specială. DNA va solicita în aceste dosare soluții de condamnare a celor judecați, relatează Știrile TVR.

Urmare a deciziei Curții Europene de Justiție, procurorii au acum posibilitatea legală de a continua lupta în justiție pentru tragere la răspundere și stabilirea unor pedepse legale față de toți inculpații care au scăpat de dosare prin prescriere.

Bogdan Olteanu, Darius Vâlcov, Elena Udrea și Ioana Băsescu sunt doar câteva dintre numele sonore care au beneficiat de efectele deciziei CCR privind termenul de prescripție specială.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis în iulie că încetarea proceselor penale ca urmare a prescripției sunt contrare dreptului european.

Instanța a analizat aplicarea deciziei Curții Constituționale pe tema prescripției ca lege mai favorabilă în procesele de corupție.

CJUE a criticat în termeni duri autoritățile de la București. Judecătorii de la Luxembourg spun că s-ar fi încălcat drepturile privind Uniunea Europeană, întrucât foarte multe din dosarele deja prescrise au legătură cu fraude cu bani europeni.

Judecătorii au mai susținut  că România ar fi făcut mai multe greșeli în aplicarea deciziei CCR, ceea ce a dus la închiderea a mii de dosare, iar sute de dosare își așteaptă, practic, aceeași soartă, iar autoritățile europene spun că România ar fi trebuit să facă o reglementare în ceea ce privește întreruperea cursului prescripției. Asta, în condițiile în care țara noastră nu a avut niciun fel de soluție pentru prescripție, în perioada 2014-2018.

După mai multe amânări, astăzi, Curtea Europeană de Justiție a dat verdictul: România a închis ilegal peste 5000 de dosare începând de la înalți funcționari, ministri și chiar infracțiuni cu violență. De asemenea, spun reprezentanții Curții Europene de Justiție, România are obligația de a respecta dreptul european și nu are dreptul de a crea, practic, un sistem de protecție internă.

sursa obiectivdesuceava.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *