DNA Iași are in lucru 147 dosare

DNA

Activitate intensa pentru procurorii DNA Iasi sau cel putin asta o arata raportul pe anul 2022 transmis de catre institutie. Nume importante din Iasi au fost cercetate si trimise in judecata de catre DNA printre care primarul Mihai Chirica, presedintele Consiliului Judetean Iasi – Costel Alexe si alti functionari publici. Din cele 147 dosare ramase in lucru la finalul anului 2022, 52 sunt mai vechi de 1 an de la prima sesizare.

Anul 2022 a fost unul plin pentru procurorii DNA din cadrul Serviciului Teritorial Iasi. In raportul transmis de catre institutie, se mentioneaza ca au crescut cantitativ cu 17,3%  cauzele de soluţionat fiind nesoluţionate 147 cauze, o creştere cu 42,7%. Prin 6 rechizitorii s-a dispus trimiterea în judecată a 22 de persoane dintre care: primarul municipiului Iaşi, viceprimarul municipiului Iaşi, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, arhitectul şef al municipiului Iaşi, trei şefi servicii, doi poliţişti locali, doi registratori cadastru, doi funcţionari publici, director general al Poliţiei Locale Iaşi, director de şcoală de arte, doi administratori de societate comercială, manager de spital, un inginer R.A.R. şi o persoană fără ocupaţie.

„Pe categorii de infracţiuni, din cele şase cauze finalizate prin rechizitoriu în anul 2022, s-a dispus trimiterea în judecată în patru cauze pentru infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, iar în două cauze pentru infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă, cu un prejudiciu total în valoare de 638.750 lei”, a transmis DNA.

În anul 2022, au fost încheiate 16 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, din care nouă admise, unul respins, dar care se află în calea de atac şi şase se află pe rolul instanţelor.

„Din cei 15 inculpaţi persoane fizice, nouă de sex masculin şi şase de sex feminin, trimise în judecată prin acord de recunoaştere a vinovăţiei sunt: un fermier pentru infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, patru funcţionari publici, din care doi pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații şi doi pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, un inspector pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, un şef serviciu tehnic şi o persoană cu funcţii publice de conducere pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, şapte persoane fără ocupaţie, din care doi pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită şi cinci pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă”, se mai arata raportul DNA.

În ceea ce privește hotărârile definitive de achitare înregistrate în cursul anului 2022, la nivelul Serviciului Teritorial Iași a fost achitat definitiv, într-o singură cauză penală, un inculpat.