DNA anchetează achiziția de vaccinuri anti-Covid

vaccin

Procurorii Direcției Națională Anticorupție (DNA) s-au autosesizat și au deschis o anchetă privind achiziția vaccinurilor împotriva Covid-19 de către România. S-a deschis un dosar penal în rem, momentan nicio persoană nu este acuzată.

DNA va cerceta modalitatea de achiziționare a dozelor de seruri anti-Covid19, de la declanșarea pandemiei până în prezent. Cercetările se fac sub aspectul comiterii infracțiunii de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

„Noi am recepționat până la acest moment aproximativ 18, 5 milioane de doze. Au fost administrate peste 9,95 de milioane, restul, diferența, până la 14,7 milioane, sunt doze care au fost fie donate, fie revândute. Am văzut și eu astăzi, în spațiul public, acest tip de informație, dar nu am date suplimentare. Cert este că din ceea ce eu știu, modalitatea de achiziție la nivelul tuturor țărilor europene se supune acelorași proceduri întocmite și elaborate de Comisia Europeană.”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare.

În România, s-au administrat seruri anti-Covid achiziționate de la companiile farmaceutice Moderna, BioNTech, Janssen Pharmaceutical Companies și AstraZeneca.